Sekmadienį vėlai vakare valstybinės televizijos parodytame reportaže buvo matyti, kaip autoritariškas prezidentas Gurbanguly Berdymuchamedovas hipodrome stebi lenktynes, skirtas nacionalinei žirgo dienai, kuri yra svarbi šventė Turkmėnijos kalendoriuje.

G. Berdymuchamedovas, save vadinantis Turkmėnijos globėju, Arkadag, lenktynes stebėjo sėdėdamas uždaroje tribūnoje, skirtingai nuo eilinių žiūrovų.


Gamtinių dujų turtinga Turkmėnija yra viena iš vos kelių pasaulio valstybių, kuriose dar oficialiai nenustatyta nė vieno koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejo. Visgi tradicinis šios šalies vyriausybės slapumas ir faktas, kad Turkimėnija ribojasi su Iranu, viena iš labiausiai pandemijos paveiktų pasaulio valstybių, verčia tuo rimtai abejoti.

Užuot apribojusi vietinei achaltekų žirgų veislei pagerbti skirtas iškilmes, Turkmėnija šįmet švęsti pradėjo gerokai anksčiau. Achaltekas yra vienas svarbiausių valstybinės propagandos simbolių,

Valstybinė televizija šeštadienį informavo, kad anksčiau tą savaitę žirgų lenktynės, kurias gyvai stebėjo didžiulė minia žiūrovų, vyko ir antrajame pagal dydį šalies mieste Tiurkmenabate.

Skirtingai nei ankstesniais metais, į sekmadienį hipodrome vykusią šventę diplomatai ir žurnalistai nebuvo pakviesti.

Tačiau diplomatai iš Vokietijos, Turkijos ir Jungtinių Arabų Emyratų dalyvavo ketvirtadienį surengtame pernai išleistos naujos G. Berdymuchamedovo knygos apie žirgus „Žirgas – ištikimybės ir laimės simbolis“ vertimų į vokiečių, turkų ir arabų kalbas pristatyme.

Anksčiau šį mėnesį Turkmėnijos vietinė futbolo lyga vėl ėmė organizuoti komandų rungtynes stebint žiūrovams. Varžybos kovo pabaigoje buvo sustabdytos saugumo sumetimais.

Turkmėnijos žirgo diena 2013 metais atsidūrė tarptautinės žiniasklaidos dėmesio centre, kai buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame buvo matyti, kaip šventės metu arklių lenktynes laimėjęs G. Berdymuchamedovas nukrenta nuo savo žirgo.

Balandžio pradžioje Turkmėnijoje vyko masinės aerobikos treniruotės ir šiltais sportiniais kostiumais apsirengusių dviratininkų maratonas.

Balandžio 7 dieną Pasaulio sveikatos dienos minėjimas tapo svarbiu propagandos įrankiu šioje Vidurinės Azijos šalyje, kuriai vadovauja buvęs odontologas G. Berdymuchamedovas, netoleruojantis jokių prieštaravimų ir kuriantis aistringo sporto aistruolio įvaizdį.

Šiais metais, be jokių išimčių, valstybinė televizija transliavo, kaip šalies sostinėje Ašchabade vėsią ir drėgną dieną daugybė darbininkų koja kojon mina dviračių pedalus ir daro tempimo pratimus valstybinių institucijų patalpose.

Žiniose G. Berdymuchamedovas buvo rodomas jojantis ant žirgo ir minantis dviračio pedalus ir uždaroje patalpoje, ir lauke su savo pavaldiniais. Šie vaizdai gerokai skyrėsi nuo vaizdų kitose koronaviruso epidemijos paliestose pasaulio šalyse, kur visuomenės nariams nurodyta laikytis socialinės distancijos, atšaukti sporto renginiai.

Ilgą laiką padėtį Turkmėnijoje stebintiems ekspertams toks vyriausybės atsakas į pasaulinę pandemiją nekelia nuostabos. „Visa tai yra šou“, – sakė Ruslanas Miatijevas, turkmėnų emigrantas, leidinio „Alternative Turkmenistan News“ vadovas.

Pasaulio sveikatos dienos paminėjimas turi „pabrėžti prezidento politikos svarbą ir tai, kaip jis rūpinasi Turkmėnijos žmonių sveikata“, nurodė R. Miatijevas.

Naujienų agentūrai AFP jis sakė, jog gana skeptiškai vertina valdžios pranešimus, kad šalyje nėra nė vieno koronaviruso atvejo. „Tą patį jie kalbėjo apie ŽIV/AIDS“, – sakė R. Miatijevas, prisiminęs, kad 2006 metais, mirus dabartinio vadovo pirmtakui Saparmuratui Nijazovui, ŽIV atvejų skaičius šalyje oficialiai nukrito iki nulio. „Bet aš žinau Turkmėnijos piliečių, kurie gyvena užsikrėtę AIDS“, – sakė jis.