„Pandemija nesibaigė, ji toliau tęsiasi. Mes esame pakeliui į piką, tai visiškai netinkamas laikas rizikuoti artimųjų sveikata. Didelė tikimybė, kad vaikai gali užsikrėsti ir sirgti labai lengvai. O tėvai persirgs labai sunkiai.

Mes vis daugiau turime tokių vyresnio amžiaus pacientų, kurie serga sunkiai. Dar anksti būtų tą daryti (tai yra lankyti tėvus, senelius – „Delfi“)“, – sakė V. Kasiulevičius.

Profesoriaus neįtikina pasiteisinimai, kad nuvykę pas tėvus vaikai galbūt galėtų dėvėti kaukes, išsidezinfekuoti rankas prieš susitikdami.

„Naudojamos apsaugos priemonės sumažina plitimą, bet, jeigu jūs susitinkate su artimaisiais, paliekate vaikus, tai su kaukėmis turbūt nesėdėsite. Vaikai su kaukėmis nevaikščios pas senelius. Perduoti maisto ar kokių nors kitų reikalingų dalykų, pokalbis per atstumą galbūt įmanoma, bet ten leisti šventes ir būti nereikėtų. Galbūt bandykime telefonu, skaipu, mesendžeriu bendrauti“, – ragino V. Kasiulevičius.

Jis pritartų siūlymams, kad reikėtų ir per Motinos dieną, kaip buvo per Velykas, vėl apriboti judėjimą.

Kol kas susirgimų kreivė nėra stabili

Norintiems aiškumo, kada jau gyvenimas grįš į įprastas vėžes ir bus galima vėl saugiai susitikti su vyresnio amžiaus artimaisiais, kol kas daug paguodžiančių žinių nėra.

„Pirmiausia COVID-19 infekcija turi būti suvaldyta. Situacija kol kas nėra iki galo aiški, kada pasieksime piką ir susirgimų kreivė pradės leistis žemyn, o mes matysime, kad geriau kontroliuojame situaciją.

Jeigu nebus naujų susirgimų ir naujų mirčių per ateinančias dešimt dienų, mes galėsime pasakyti, kad išsprendėme tą problemą, ir gana saugu atlikti visus veiksmus, apie kuriuos jūs kalbate“, – sakė V. Kasiulevičius.

Gydytojas pabrėžė, kad vyresnio amžiaus žmonės yra labai pažeidžiama grupė, todėl ragino juos, kiek tai įmanoma, maksimaliai izoliuotis, kol epidemiologai pasakys, kad yra gana saugu.

„Matome, kad susirgimų kreivė nėra stabili. Nuo didžiausio skaičiaus buvo kritimas žemyn. Balandžio 13–14 dienomis naujų atvejų skaičius – mažiausias.

Paskui kreivė vėl truputį kilstelėjo į viršų. Balandžio 16 d. buvo 37 nauji atvejai. Tai tikrai nėra mažai. Šiandien jau yra 21 naujas atvejis. Dar nežinome, kiek bus iki vakaro. Greičiausiai ir per ateinančias dešimt dienų ta kreivė nebus stabili“, – sakė V. Kasiulevičius.

Profesorius neatmetė galimybės, kad, „atpalaidavus dalį veiklų, gali būti, jog susirgimų kreivė dar labiau šoktelės į viršų“.

„Žiūrėsime, kiek ji šoktelės, ar priimtinas tas šoktelėjimas. Vertinsime tuos dalykus. Vakar augimas buvo 3,4 procento. Nenorėčiau, kad viršytume dešimt procentų. Būtų idealu, kad neviršytume penkių procentų. Bet niekas nežino, kaip bus iš tikrųjų, todėl luktelėkime dar, neskubėkime. Raginu visus būti labai konservatyvius tuo požiūriu“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Ragina vyresniuosius neskubėti į parduotuves

Sušvelninus karantino priemones, pradėjo veikti daugiau skirtingų sričių parduotuvių, tačiau profesorius ypač vyresnio amžiaus žmones ragino suprasti riziką ir į jas neiti.

„Galiu Jums pateikti duomenų iš paskutinės (mokslinės) publikacijos, kurioje jie suskirstyti pagal amžiaus grupes. Yra nagrinėti Belgijos, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos, Graikijos, Vengrijos, Italijos, Olandijos, Portugalijos, Ispanijos, Švedijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės duomenys – mirčių struktūra.

Mirusieji nuo COVID-19, vyresni kaip 70 metų, priklausomai nuo šalies, sudarė nuo 73 proc. iki 91 proc. Tai štai ir atsakykite sau, kiek saugu visur vaikščioti tokio amžiaus žmonėms“, – sakė V. Kasiulevičius.

Pasak profesoriaus, kalbant apie jaunesnio amžiaus grupę, pavyzdžiui, iki 40 metų, kai kuriose iš išvardytų šalių mirčių nuo COVID-19 nebuvo visai, o kitur jų dalis siekia daugiausia 1,4 proc. Vidutinio saugumo grupėje, 40–69 metų amžiaus asmenų, jos sudarė iki 24 proc.

„Matote, kokia mirčių struktūra. Vienareikšmiškas atsakymas – jeigu esi vyresnis nei 70 metų amžiaus, vaikštinėti po parduotuves nesaugu. Idealu, kad maistas būtų pristatomas arba tam tikrų agentūrų, arba artimųjų.

Jaunesni, naudodami apsaugą, gali ten vykti (į parduotuves), bet irgi reikia suprasti – kuo trumpiau praleidi laiko parduotuvėje, tuo geriau. Žinoma, būtinos apsaugos. Mes suprantame, kad ekonomika turi kažkaip gyventi“, – sakė V. Kasiulevičius.

Net ir miške turėtų nepamiršti apsaugų

Gydytojas sutiko, kad ir vyresnio amžiaus žmonės šiuo metu gali išeiti į lauką, pavyzdžiui, pasivaikščioti miške, tačiau perspėjo, kad ir tokiu atveju būtina nepamiršti saugos taisyklių.

„Kinų rekomendacijos buvo labai griežtos, jie izoliavo ir neleido beveik niekur eiti. Bet tai susiję su dideliu psichologiniu diskomfortu. Jeigu įmanoma išeiti, kur nėra artimų kontaktų, kur išlaikoma dviejų metrų socialinė distancija, manau, kad tai daryti galima – pasivaikščioti lauke arba miške.

Tik būtinai reikia naudoti kaukę: mes tiksliai nežinome, kaip virusas plinta, – ar tik oro lašeliniu, ar ir vadinamuoju aerozoliniu būdu, todėl kaukės yra naudingos. (…) Kitas dalykas, į ką reikia atkreipti dėmesį, yra rankos: kuo daugiau keiti aplinką, tuo didesnis šansas, kad prisilieti prie kokių nors paviršių. Vadinasi, kišenėje turi būti dezinfektorius, reikia būti apsimovus pirštines ir rankomis neliesti veido. Grįžtate namo, pusę minutės plaunate rankas su muilu“, – sakė V. Kasiulevičius.