Valstiečių lyderis rašė, kad 2008–2009 metų ekonominės krizės suvaldymo klaidų valdantieji tikrai nekartos.

R. Karbauskis įrašė tikino, kad tokios krizės šalis dar nematė.

„Sutikime, kad šio viruso plitimo suvaldymas yra rimtas iššūkis. Savo patirties neturėjome – šimtmetį Lietuva su tokia grėsme žmonių sveikatai net nebuvo susidūrusi. Todėl labai operatyvūs ir savalaikiai valdžios sprendimai, padiktuoti situacijos analize, turimais resursais ir kitų šalių patirtimi tapo lemtingais ir leidžia šiandien lengviau atsikvėpti. Tačiau tai tik pirmas etapas“, – feisbuke rašė Seimo narys.

Jis teigė, kad suvaldžius pirminę krizę, teks spręsti kitas problemas – ekonominės žalos suvaldymą.

„Šiam etapui Lietuva turi daugiau patirties. Mes galime grįžti keletą metų atgal ir įvertinti ankstesnių valdžių klaidas. Mūsų kadencijos metu atliktas 2008–2009 metų ekonominės krizės tyrimas, kuris objektyviais skaičiais pagrindė, jog viena didžiausių klaidų – skolinimasis už milžiniškas palūkanas. Bet dar skaudžiau krizės metu smogė taupymas žmonių sąskaita – nurėžtos senjorų pensijos, sumažintos žmonių pajamos. Tai drastiškai sumažino vartojimą ir krizė tik gilėjo“, – maždaug dešimtmečio senumo įvykius prisiminė parlamentaras.

Ir pridūrė, kad ši valdančioji dauguma šių klaidų tikrai nedarys.

„Todėl mes nesielgsime taip, kaip buvo pasielgta prieš dešimtmetį. Atvirkščiai, skolinamės mažiausiomis rinkoje palūkanomis, nes turime visais būdais skatinti vartojimą, jokių atlyginimų, pensijų, pašalpų karpymo. Ieškome galimybių, kaip didinti žmonių pajamas. Pinigai, grįžtantys valstybei per vartojimą, skatina verslus, didina biudžeto surinkimą, o tuo pačiu ir generuoja pajamas kredito grąžinimui bei, kas svarbiausia, nemažina žmonių gyvenimo kokybės“, – rašė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Įvertindamas ir tuos, kurie gali imti manipuliuoti šia informacija.

„Jei kas nors bandys tuo manipuliuoti ir sakyti, jog turime grįžti prie griežto taupymo, tai turi būti vertinama kaip sąmoningas kenkimas valstybei ir jos žmonėms. Sakysite, vertinimas per griežtas? Situacija leidžia įvertinti sprendimus ne tik retrospektyviai, bet ir palyginti, kokia situacija būtų šiandien, jeigu valdžioje dabar būtų liberalai konservatoriai. Jau vien per šias karantino savaites buvo pateikti pasiūlymai, kurie, deja, neturėjo nieko bendra su žmonėmis“, – teigė LVŽS lyderis.

Politikas stebėjosi koronaviruso krizės pradžioje konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio reikalavimu paskelbti nepaprastąją padėti.

„Bet konservatoriams reikėjo nepaprastosios padėties tam, kad Seimas sukurtų specialiąją komisiją ir kištųsi į visus Vyriausybės priimamus sprendimus. Žinant, kad Seimo valdyboje opozicija laikinai turi daugumą, o Seimo Pirmininkas net Seimo darbotvarkes derina tik su Gabrieliu Landsbergiu, yra akivaizdu, kad nepaprastoji padėtis ir sukurta dar viena specialioji komisija būtų naudojama kaip įrankis kovai su Seimo dauguma ir Vyriausybe. Kovą su pandemija, žmonių saugumą konservatoriai būtų iškeitę į politinę kovą Seime, nestabilumą ir su juo susijusias pasekmes“, – galimą scenarijų brėžė parlamentaras.

„Kitas konservatorių siūlymas – taupyti. Gerai, kad šį kartą valdžia ne jų rankose, nes vėl būtų taupoma visų žmonių sąskaita, o skolinamasi būtų keliais kartais brangiau, nei tai įmanoma rinkoje“, – rašė jis.

Anot R. Karbauskio, opozicija, išsigynusi, kad reikalavo nepaprastosios padėtis, dabar nori dalyvauti priimant sprendimus dėl išėjimo iš karantino.

Gabrielius Landsbergis

„Trečias siūlymas nuskambėjo vakar – išsigynę, kad reikalavo nepaprastosios padėties, dabar konservatoriai nori, kad Seimas dalyvautų priimant sprendimus dėl išėjimo iš karantino. Negaliu suprasti, kaip taip staiga galima siūlyti du kardinaliai vienas kitam prieštaraujančius sprendimus? Vieną dieną laidę užuominas, kad gali kreiptis vos ne į Konstitucinį Teismą dėl nepaprastosios padėties nepaskelbimo, jie apsisuka ir netrukus pradeda skleisti žinią, kad Vyriausybė per lėtai švelnina karantino sąlygas. Tai vertinu, kaip eilinį norą kenkti jau ne tik mums ir destabilizuoti situaciją, bet kenkti visiems žmonėms ir stumti juos į pavojų“, – kolegų Seimo narių pasiūlymus vertino LVŽS lyderis.

R. Karbauskis įvardijo ir esminę problemą – opozicija neneša jokios atsakomybės.

„Problema čia akivaizdi – opozicija neneša jokios atsakomybės, oponuoja vien dėl oponavimo, kelia bereikalingas įtampas, paskui rodo į mus pirštais ir sako, kad su mumis dirbti neįmanoma. Tokiu būdu konservatoriai imituoja darbą visus šiuos metus. Jiems nereikia dialogo ir solidarumo“, – rašė jis.

„Labai gaila ir liūdna, kad žmonės iš opozicijos, vaidinantys rimtus, atsakingus politikus, nesugeba Lietuvos žmonių interesų iškelti aukščiau virš savo ambicijų, savanaudiškumo, arogancijos. Visus jų pasiūlymus griauti tai, ką daro ši valdžia, vertinu kaip jų įniršio vaisių, nes visas prieš mus nukreiptas propagandinis darbas, kurį jie darė tris su puse metų, byra į šipulius“, – opozicijos pastangas vertino R. Karbauskis.

Kaip argumentą, įrodantį, kad opozicijos propaganda neveikia, jis įvardijo augančius sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ir premjero Sauliaus Skvernelio reitingus.

„Propagandistai įtemptai dirbo siekdami jį sumenkinti visuomenės akyse, bet krizės akivaizdoje viskas sustojo į savo vietas, dabar žmonės mato darbus, o ne propagandos inžinierių kuriamą įvaizdį“, – rašė LVŽS lyderis.

Savo įrašą baigdamas mintimi, kad „rudenį tikrai nebus gėda pažiūrėti žmonėms į akis“.