Šiuo metu 137 pacientai dėl koronaviruso guli ligoninėje. Reanimacijoje – 14, iš jų 8 reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija, dar 29 pacientams teikiama deguonies terapija ne ligoninėje.

Ministras spaudos konferencijoje priminė, kad medikai nuo šiol turės deklaruoti, kokiose įstaigose dirba. Taip nuspręsta dėl to, kad keliose vietose dirbantys medikai gali rizikuoti greičiau užsikrėsti koronavirusu. Pasak A. Verygos, tokia informacija reikalinga įstaigų vadovams, kad būtų užtikrinta geresnė infekcijos plitimo prevencija.

Šiuo metu tyrimus dėl koronaviruso Lietuvoje atlieka 12 laboratorijų.

Pasak A. Verygos, koronaviruso židiniuose Ukmergėje, Marijampolėje, Klaipėdos ir Panevėžio ligoninėse situacija šiuo metu yra stabili.

Jungtinėse Amerikos valstijose prognozuojama, kad, jei greitu metu nebus atrasta vakcina, šalyje nevyks renginiai ir mokyklos bus uždarytos net iki 2022 metų. Ministras sakė, kad komentuoti kitų šalių prognozes sunku. Vis dėlto, pastebėjo jis, sprendimus šalys dažnai keičia keičiantis situacijai.

„Tikiu, kad Lietuva tikrai nelauks tiek ilgai, kalbant apie ugdymo įstaigas. Tik norėčiau priminti, kad nemaža dalis ugdymo įstaigose dirbančių žmonių priklauso rizikos grupei, todėl reikėtų užtikrinti jų saugumą“, – kalbėjo ministras.

Paragino pergalvoti sprendimus dėl nėštumo nutraukimo

Žurnalistams paklausus, ką daryti moterims, kurios dėl karantino poliklinikose negali nutraukti nepageidaujamo nėštumo, A. Veryga ragino rūpintis savo sveikata ir neskubėti atlikti mediciniškai abejotinų sprendimų, kurie gali padaryti nepataisomos žalos sveikatai.

Pasak jo, jei gyvenamosios vietos įstaigos šiuo metu nevykdo nėštumo nutraukimo paslaugų, galbūt tai yra geras laikas dar kartą apsvarstyti šį sprendimą.

„Paraginčiau šeimoms ir moterims būti sąmoningoms ir nesiimti priemonių, kurios prasilenktų su įstatymu ar keltų riziką jūsų sveikatai.

Jei yra tokios aplinkybės, kad poliklinikos apsisprendžia tam tikrų paslaugų neteikti, šiuo atveju – nėštumo nutraukimo, tai gali, matyt, pasitarnauti kaip tokia situacija, kuri paskatins moteris pakartotinai pasitarti su medikais, su psichologais, ir gal tai gali būti tinkamas momentas persvarstyti tokį apsisprendimą ir to nėštumo nenutraukti. Aišku, tai yra jūsų sprendimas“, – kalbėjo ministras.

Tikina, kad slaugos pacientų išrašyti neliepė

Ministro paklausus, kodėl kai kurie mirties nuo koronaviruso atvejai pranešami praėjus kelioms dienoms, A. Veryga atsakė, kad jiems nustatyti prireikia laiko, todėl kai kuri informacija visuomenę pasiekia vėliau.

A. Veryga paneigė, jog slaugos ligoninėms buvo liepta išrašyti pacientus iš gydymo įstaigos.

„Tiesa yra tik ta, kad priimti sprendimai, kaip valdyti rizikas dėl asmenų, patenkančių į tokias įstaigas. Pirmiausia, į tokią įstaigą patekus iš gydymo įstaigos, turi būti įsitikinta, kad asmenys nėra užsikrėtę koronavirusine infekcija, jiems turi būti atlikti tyrimai. Vienam užsikrėtusiajam patekus į tokią įstaigą, kur yra labai daug rizikos grupei priklausančių asmenų, infekcija ten lengvai išplistų ir būtų nemažai atvejų. Dėl to priimti tam tikri sprendimai, bet tikrai nėra nurodymo, kad pacientai privalomai turi būti išrašyti namo“, – sakė A. Veryga.

Kol kas, pasak ministro, Lietuva jaučiasi saugiai dėl sveikatos priežiūros sistemos, jos perpildymo nejaučiama.

„Pavyzdžiui, dirbtinės plaučių ventiliacijos įrangos šiuo metu užimti tik 3 procentai. Kol kas tikrai galime suteikti visą reikiamą pagalbą pacientams“, – kalbėjo ministras.

Vis dėlto dirbtinės kraujotakos aparatų, kurių reikia kai kuriems koronaviruso pacientams, Lietuvoje yra tik 6. A. Veryga sako, kad įstaigos pačios rūpinasi tokių aparatų įsigijimu, tačiau kol kas didesnio poreikio nejaučiama.

Balandžio 15 d., 7.00 val., duomenimis:

- Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 1091.
- Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų – 21.
- Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius – 29.
- Pasveikusiųjų skaičius – 138.
- Per vakar dieną ištirta – 1987.
- Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 44677.

Nuo kovo 16 dienos visoje Lietuvoje paskelbtas karantinas, jis galioja iki balandžio 27 dienos. Karantino metu draudžiama vykti į užsienį dėl nebūtinų reikalų. Taip pat šalyje draudžiamos įvairios pramogos, renginiai, veiklos negali vykdyti maitinimo įstaigos, išskyrus maistą išsinešti, uždarytos nebūtinų prekių parduotuvės, atšauktos neplaninės operacijos, teikiama tik būtinoji medicinos pagalba. Ugdymo procesas vyksta tik nuotoliniu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (849)