Marionetinis šalies parlamentas sekmadienį per posėdį pakeitė penkis iš kitų 13 Valstybės reikalų komisijos narių, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Tai gan didelis Valstybės reikalų komisijos sudėties performavimas“, – sakė buvusi JAV vyriausybės analitikė Šiaurės Korėjai Rachel Lee (Reičel Li).

Tarp naujų Komisijos narių yra Ri Son Gwonas, buvęs armijos aukšto rango karininkas, sausį paskirtas Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministru, o jo pirmtakas, karjeros diplomatas Ri Yong Ho (Li Jong Ho), buvo pašalintas.

Iš Valstybės reikalų komisijos taip pat buvo pašalintas kitas buvęs užsienio reikalų ministras Ri Su Yongas.

Oficialiajame laikraštyje „Rodong Sinmun“ išspausdintose nuotraukose matyti šimtai vienas šalia kito be apsauginių kaukių sėdinčių parlamentarų.

Ministrų kabineto pranešime kartojama, kad Šiaurės Korėjoje nėra „nė vieno“ COVID-19 atvejo.

KCNA pranešime nepaminėjo, ar Kim Jong Unas pats pirmininkavo posėdžiui. Nuotraukose iš posėdžio lyderio taip pat nematyti.

Šiaurės Korėja „tikriausiai nori pademonstruoti, kad jos institucijos dirba, o padėtis dėl šalies saugumo kontroliuojama“, ir tuo pačiu bando mažinti visuomenės lūkesčius dėl ekonomikos, kaltindama koronaviruso pandemiją, naujienų agentūrai AFP sakė Seule įsikūrusio universiteto „Ewha“ profesorius Leifas-Ericas Easley.

Siekdama užkirsti kelią protrūkiui, Šiaurės Korėja tūkstančiams savo piliečių ir šimtams užsieniečių, įskaitant diplomatus, nurodė laikytis izoliacijos ir ėmėsi dezinfekcijos kampanijos. Ekspertų nuomone, COVID-19 protrūkis Šiaurės Korėjoje galėtų būti katastrofiškas dėl silpno sveikatos apsaugos sektoriaus ir nepakankamos daugelio žmonių mitybos.

Sekmadienį KCNA paskelbė, kad šeštadienį atlikus aukšto rango postų perdalijimą Šiaurės Korėjos lyderio įtakinga jaunesnė sesuo buvo iš naujo paskirta Centro komiteto Politinio biuro pavaduojančia nare.

Pasak analitikų, Kim Yo Jong iš šio posto veikiausiai buvo pašalinta praeitais metais, kai Hanojuje surengtas jos brolio antrasis susitikimas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu baigėsi nesėkme.