Pavyzdžiui, smurtingiausiu laikomame Amerikos mieste Čikagoje per kelias savaites nuo karantino įvedimo nusikalstamumo lygis krito 42 procentais.

Kai kurie baudžiamosios teisės specialistai sako, kad tai iš dalies susiję su sumažėjusiomis prekybos narkotikais apimtimis. Prekeiviai, anot jų, tiesiog yra priversti sėdėti ir laukti, kada pasibaigs ekonominis nuosmukis.

„Sulaukiu informacijos, kad jie tiesiog negali judėti ir nieko pardavinėti“, – sakė Čikagoje dirbantis baudžiamosios teisės specialistas Josephas Lopezas.

Tačiau teisėsaugos atstovai nerimauja, kad gali būti padidėjęs smurto namuose, apie kurį nepranešama, mastas. Taip pat baiminamasi dėl to, kas gali įvykti panaikinus karantiną, arba jei jis ilgai truks.

Pietų Amerikoje fiksuojami nusikalstamumo rodikliai, kurių nematyta kelis dešimtmečius.

„Nužudymų sumažėjo, gangsteriai taip smarkiai nebepriekabiauja, – sakė San Salvadore gyvenantis 47 statybininkas Eduardo Perdomo. – Manau, kad jie bijo pasigauti virusą ir nelenda lauk.“

Praėjusį mėnesį Salvadore per dieną buvo nužudomi vidutiniškai du žmonės, nors dar prieš kelerius metus šalyje kai kuriais mėnesiais buvo nužudoma po net 600 žmonių.

Teigiama, jog daugiausia įtakos tam turėjo griežtesnės saugumo priemonės ir paliaubos tarp gaujų. Tačiau dar labiau nusikalstamumą sumažino beveik visiškai apribotas žmonių judėjimas.

Peru nusikalstamumas praėjusį mėnesį krito 84 procentais. Limos morgo darbuotojas Raulis Gonzalesas anksčiau kartais sulaukdavo net 15 lavonų per dieną, kurių dauguma buvo nužudymų aukos. O praėjusią savaitę jis net galėjo nusnausti popiečio miego, nes šešias valandas nebuvo nė vieno „kliento“.

„Pastaruoju metu beveik visai nebėra nužudymų ar avarijų“, – sakė jis.

Pietų Afrikos policija pirmosiomis savaitėmis po karantino įvedimo taip pat fiksavo įspūdingus skaičius.

Policijos ministras Bheki Cele sakė, jog išprievartavimų skaičius sumažėjo nuo 700 iki 101, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Rimtų užpuolimų skaičius sumažėjo nuo 2,673 tūkst. iki 456, o nužudymų – nuo 326 iki 94.

JAV koronaviruso epidemijos epicentru tapusiame Niujorke pagrindinių nusikaltimų – nužudymų, išprievartavimų, plėšimų, įsilaužimų, užpuolimų, didelio masto vagysčių ir automobilių vagysčių – skaičius nuo vasario iki kovo sumažėjo 12 procentų.

Los Andžele nusikalstamumo statistika nekito iki kovo 15 dienos, o vėliau skaičiai krito 30 procentų.

„Dabar nusikaltėliams yra gerokai mažiau galimybių, kuriomis jie galėtų pasinaudoti“, – sakė buvęs Niujorko policijos departamento seržantas Joe Giacalone.