Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas Delfi ketvirtadienį sakė, kad tikrieji iš miesto išvykusių asmenų srautai bus aiškūs tik pirmadienio vakarą. Konkrečių punktų vietų Vilniaus miesto savivaldybė nenurodys.

Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas tikino, kad tikisi nuoširdaus žmonių bendradarbiavimo.

„Patį procesą organizuoja Lietuvos policija, mes jai padėsime tas priemones užtikrinti tiek, kiek reikės. Mes iš savo pusės esame pasiruošę padėti. Bet tikimės gana nuoširdaus žmonių bendradarbiavimo ir, kad be didesnių ir svarbių reikalų, nei įvažiuos į Vilnių, nei iš jo išvažiuos“, – kalbėjo A. Bužinskas.

Jis pabrėžė, kad konkrečios vietos, kuriose bus galima įvažiuoti į miestą nebus skelbiamos.

„Prašymas būtų ir žmonėms – negalvoti, kad jie yra protingesni už kitus ir tikrai nebus taip, kad sugalvojus Velykų dieną šiek tiek pakeliauti iki močiutės, bus kažkaip lengva tai padaryti. Būtent dėl tų priežasčių mes ir neviešiname tų vietų, kur bus įrengti tie punktai. Nes jie ir yra įrengti kontrolei, tikintis žmonių sąmoningumo. Norėtume, kad tų punktų net neprireiktų ir judėjimas iš miesto būtų labai minimalus“, – kalbėjo Administracijos direktoriaus pavaduotojas.

„Mums svarbu, kad žmonės nei įvažiuotų, nei išvažiuotų iš miesto“, – sakė jis.

Paklaustas, kokiomis priemonėmis tai bus daroma, A. Bužinskas teigė, kad išvažiuoti iš miesto nepamačius pareigūnų nepavyks.

„Esmė yra ta, kad fiziškai patekimas į miestą ir iš jo, bus blokuojamas. Ar tai bus kelio blokų pagalba, ar įrengti mobilūs punktai, kuriuose tikrins žmones. Čia klausimas policijai. Bet kuriuo atveju nebus taip, kad ramiai išvažiuosi iš miesto ir nepamatysi nei policijos pareigūnų, nei savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnų. Mes turime lūkestį, kad tie žmonės, kurie sugalvos būti protingesniais už kitus ir bėgti iš miesto, tai jiems kontrolės mechanizmai suveiks“, – aiškino jis.

A. Bužinskas sakė suprantantis, kad jei atsiras tų, kurie nori apeiti sistemą, kelią jie ras.

„Visų žmonių mes tikrai nesukontroliuosime. Jeigu žmonės patys nesisaugo ir patys deda dideles pastangas, kad sistemą apeitų, tai jie ją apeis“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

„Jei jau taip sukristų kortos, kad jie kažkuriuo atveju turėtų virusą, padarius epidemiologinį tyrimą visi tiek faktai paaiškės, o tada jau atsakomybė jau ir teisinė egzistuoja“, – sakė A. Bužinskas.

Tikrasis miestą palikusių asmenų srautai bus konkrečiai užfiksuoti tik pirmadienio vakarą, kai nebebus draudžiamas ribojimas judėti šalies viduje.

„Mes iš savo pusės pirmadienio vakarą pasitelksime dronus, kad galėtume aiškiai pasakyti, koks srautas buvo. Šitoje vietoje mes norime tikėtis žmonių sąmoningumu ir tikėtis, kad tas srautas nebus smarkiai padidėjęs. Nes jei mes turėsime didžiulį srautą į miestą, tai lygiai po 4 dienų turėsime didžiulį srautą į tris mūsų mobilius patikros punktus.

Koreliacija čia yra tiesioginė ir reikia suprasti, kad jei mes to neišvengsime, tada turėsime didesnių problemų tiesiogiai su mūsų sveikatos apsaugos sistema. Tikėtina, kad jei išvažiavimo srautas bus didesnis, gal kas anksčiau išvažiavo, gal kas jau pas savo artimuosius, sugrįžimo į miestą metu mes pamatysime tik įvažiavimo metu“, – Delfi sakė A. Bužinskas.