„Ar jums neatrodo, kad šio pasaulio galingieji be karo – nors [Prancūzijos prezidentas Emmanuelis] Macronas (Emaniuelis Makronas] tai jau pavadino karu – naudodamiesi šia vadinamąja koronaviruso psichoze, įskaitant „infodemiją“, nori perdalyti pasaulį?“ – sakė A. Lukašenka, duodamas interviu transliuotojui „Mir“, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Šiandien jau visi atsako: po pandemijos pasaulis bus kitoks. Ir aš su tuo sutinku“, – pažymėjo Baltarusijos lyderis.

„Tačiau kur bus mūsų vieta šiame pasaulyje? Štai koks klausimas man – svarbiausias. Ne „koronapsichozė“, ne „infopandemija“. Visa tai yra, bet po mėnesio ar poros praeis. Išliks klausimas, kur mūsų vieta. Ir toks klausimas iškils visiems – ir išteklių turtingiems Kazachstanui, Turkmėnistanui, Tadžikistanui, dar labiau – Armėnijai ir Kirgizijai, Ukrainai ir [Lietuvos prezidentui Gitanui] Nausėdai, kuris šiandien mėgina kelti abejones dėl Baltarusijos prezidento politikos“, – pridūrė A. Lukašenka.

„Bijau, kad mūsų neperdalytų be karo“, – pabrėžė jis.

„Kodėl reikalauju, kad toliau dirbtų gamybos [sektorius]? Kodėl taip rūpinuosi, kad žmonės gyventų savo gyvenimą, tam tikru laipsniu politiškai rizikuodamas? Nes įsivaizduoju, kas mums nutiks po šios pandemijos, jeigu sustosime, kaip daugelis – lietuviai, latviai ir kiti“, – aiškino A. Lukašenka.

„Jie atsilaikys. Rusijoje yra naftos ir dujų, kurių dabar reikia visam pasauliui. Kinija turi milžiniškus ekonomikos pajėgumus. Amerika – [valiutos] spausdinimo stakles: 2 trln. dolerių įlies, dar dviejų laukiama“, – pridūrė Baltarusijos lyderis.

Vėl siunta ant Maskvos

Maskvai derėjo pasitarti su Minsku Rusijos ir Baltarusijos sienos uždarymo dėl koronaviruso klausimu, kadangi epideminė situacija Baltarusijoje ne blogesnė negu Rusijoje.

Kaip praneša naujienų agentūra „BelTA“, tai ketvirtadienį interviu televizijos kanalui „Mir“ pareiškė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Suprasčiau, jeigu būtų buvusi kažkokia siaubinga padėtis ir būtų reikėję skubiai imtis priemonių. Bet juk tada logikos nebuvo. Baltarusijoje situacija buvo ne blogesnė negu Rusijoje, netgi kur kas geresnė. Tvirtai sakau, kad ir šiandien ji nėra blogesnė“, - teigė jis.

„Kam atskirti nuo Sąjunginės valstybės tą dalį, kur nėra problemų?“ – klausė Baltarusijos prezidentas.

„O štai Rusijos jie nepadalijo dalimis, nesustabdė žmonių ir koronaviruso nešiotojų judėjimo. Tai buvo paprasčiausias bukaprotiškumas“, - piktinosi A. Lukašenka.

„O kaip tada dėl posakio „draugą pažinsi nelaimėje“?“ – pridūrė jis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai A. Lukašenka piktinasi Maskvos sienų uždarymu. Kovo 16 d. jis pareiškė, kad jį apstulbino Rusijos sprendimas uždaryti sieną su Baltarusija dėl koronaviruso plitimo.

„Mums svarbiausia – ekonomika. Deja, visi tie judesiai dėl koronaviruso labai smarkiai atsiliepė ekonomikai. Prieita iki to, kad mūsų brangioji Rusija uždarė sieną su Baltarusija“, – sakė prezidentas, kurio žodžius cituoja naujienų agentūra „BelTA“.

Anot A. Lukašenkos, Baltarusijoje padėtis gana rami, o štai „Rusija tiesiog liepsnoja nuo koronaviruso“. „Tad kas nuo ko turi užsidaryti? Retorinis klausimas“, – tuomet pridūrė prezidentas.

Oficialiais Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, iki šiol šalyje užregistruoti du koronavirusu užsikrėtusių pacientų mirties atvejai. Bet pastarosiomis dienomis žinyba nebepateikia informacijos apie bendrą užsikrėtusiųjų skaičių. Kovo 31 d. duomenimis, šalyje buvo 163 infekuotieji.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugiau kaip 160 šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė per 900 tūkstančių žmonių, daugiau kaip 45 tūkstančiai infekuotųjų mirė.