„Abu atvejai susiję su Ukmergės ligonine, bet dabar kol kas yra atliekamas ir, manau, visą dieną, ko gero ir rytdieną užims aiškinamasis darbas, kaip įvyko, kokie buvo kontaktai“, – LRT radijui trečiadienio rytą sakė D. Razmuvienė.

„Šiuo metu pasakyti, kad tas žmogus tikrai užsikrėtė nuo kažkokio žmogaus X, kuris buvo Ukmergės ligoninėje, tikrai negalima apkaltinti žmonių, dėl to reikalingas išsamus epidemiologinis tyrimas“, – teigė ji.

Lietuvoje antradienio vakarą nuo koronaviruso mirusi devyniasdešimtmetė moteris anksčiau buvo gulėjusi Ukmergės ligoninėje, kaip ir pirmoji koronaviruso auka.

Pirmasis koronavirusu COVID-19 užsikrėtęs žmogus šalyje mirė praėjusį penktadienį Ukmergės ligoninėje.

Vilniaus apskrities policija dėl Ukmergės ligoninėje išplitusio koronaviruso yra pradėjusi tyrimą, taip pat tyrimas pradėtas ir mirusios garbaus amžiaus moters mirties priežasčiai nustatyti.

Dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, kai dėl to liga išplito, gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Tirs daugiau medikų ir senolių

Daiva Razmuvienė sako, kad nuo šiol bus ištiriama daugiau žmonių – tiek simptomų turintys senjorai, vyresni nei 65 metai, tiek medikai. Jos teigimu, visuomenė bus informuota apie medikams atliktų koronaviruso tyrimų teigiamus rezultatus.

Apskritai dabar testai atliekami, išplėstas ratas asmenų, kurie gali būti tiriami – visi medikai ir asmenys daugiau nei 65-erių metų“, – trečiadienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė D. Razmuvienė.

Kartu D. Razmuvienė pažymėjo, kad Vilniuje esančiose trijuose mobiliuosiuose koronaviruso tyrimų punktuose jau ištirta per 500 asmenų.

„Tokių tyrimų vien Vilniuje tuose mobiliose tyrimų punktuose kiekvieną dieną atliekama 150-200. Trijose mobiliose stotelėse Vilniuje yra ištirta jau per 500 asmenų, iš jų 44 nustatyti pozityvūs atsakymai. Tie testai iš tikrųjų yra laiku pradėti vykdyti, išplėsta galimybė juos atlikti, nes kol nebuvo viruso plitimo visuomenėje, tikrai tie testai nebuvo reikalingi“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Kalbėdama apie koronaviruso tyrimus medikams, specialistė patikino, kad jie jau yra atliekami – kur bus ištiriamas medikas, pasak D. Razmuvienės, priklauso nuo gydymo įstaigos, kur jis dirba.

„Medikai dabartiniu metu jau atlieka testus. Jie gali atlikti mobiliuose (punktuose – ELTA) taip, kaip kiekviena gydymo įstaiga gali susiorganizuoti. Kitos gydymo įstaigos, infekcinės ligoninės atlieka patys pas save, kitos gydymo įstaigos, pirminio lygio, gali tartis, organizuotis per tuos mobiliuosius punktus“, – teigė D. Razmuvienė.

Jos teigimu, visuomenė žinos apie medikų tyrimų rezultatus.

„Rezultatai visi suplaukia į laboratoriją, ten nėra parašyta, kiek ten yra medikų, tiesiog yra teigiami ir neigiami rezultatai. Dėl to, kad sužinotume, kiek kiekviena įstaiga (tyrimų – ELTA) atliko medikams, reikalingas atskiras tyrimas – kiek kiekviena įstaiga bus padariusi (tyrimų medikams – ELTA) visomis dienomis. Tas procesas jau dabar vyksta ir rezultatus tikrai paskelbsime atskirai – kiek buvo atlikta medikams ir kiek buvo rasta pozityvių atsakymų“, – pridūrė D. Razmuvienė.

Razmuvienė apie koronaviruso statistiką: jei grandinė tarp įstaigų nutrūksta – atvejis nepatenka į statistiką

Reaguodama į LRT.lt Tyrimų skyriaus antradienį publikuotą informaciją, kad Lietuvoje koronavirusu vis dėlto serga ne vienas vaikas, kaip skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o daugiau, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė Daiva Razmuvienė sako, kad netiksli institucijų informacija galėjo atsirasti, jei tyrimui siuntimą išrašęs gydytojas nepranešė apie atvejį NVSC.

„Tėvai gavo atsakymą, bet šeimos gydytojas tada turi pranešti NVSC skubiu pranešimu, kad jis turi atvejį ir tas atvejis tada bus įvestas į statistiką. Gydytojas nusiuntė asmens ėminį į laboratoriją. Laboratorija atsiunčia atgal gydytojui, kad jo pacientas turi teigiamą atsakymą. Tada tas medikas turi NVSC pranešti, kad jis turi teigiamą atvejį“, – trečiadienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė D. Razmuvienė.

„Jeigu šita grandinė nutrūko, reiškia – į oficialią informaciją jis nepateko“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad SAM antradienį ryte paskelbė apie pirmąjį šalyje koronavirusu infekuotą vaiką. Vis dėlto LRT.lt Tyrimų skyrius vėliau paviešino publikaciją, kurioje skelbiama, kad koronaviruso diagnozė Lietuvoje kitam vaikui buvo nustatyta dar sekmadienį. Apie šį viruso atvejį SAM neskelbė.

Lietuvoje iš viso yra patvirtinti 209 koronaviruso atvejai, du žmonės mirė. Moteris, kuriai pirmai vasario pabaigoje buvo diagnozuota infekcija, yra pasveikusi.