„Siaučiantis virusas iliustruoja karo beprotybę, – kalbėjo A. Guterresas JT būstinėje Niujorke. – Štai kodėl šiandien aš raginu nedelsiant paskelbti pasaulines paliaubas visuose pasaulio kampeliuose.“

Sirija, jau devynerius metus krečiama pilietinio karo, praeitą savaitgalį pranešė apie pirmąjį patvirtintą užsikrėtimą koronaviruso sukeliamu susirgimu COVID-19. Apie šios infekcijos išplitimą taip pat buvo pranešta iš kitų neramių šalių, pavyzdžiui, Kongo Demokratinės Respublikos ir Afganistano.

Ekspertai ir diplomatai prognozuoja, kad virusas gali smarkiai smogti konfliktų apimtos valstybėms, kurių sveikatos apsaugos sistemos labai skurdžios arba trapios.

„Laikas paskelbti karantiną ginkluotiems konfliktams ir visiems susitelkti į tikrąją kovą už mūsų gyvybes, – sakė A. Guterresas. – Nutildykite ginklus, sustabdykite artileriją, baikite aviacijos smūgius.“

Pasak JT vadovo, nutraukti ugnį yra svarbu, nes tuomet būtų galima atverti koridorius tiekti gyvybes gelbstinčias pagalbos siuntas.

„Užbaikite karo ligą ir kovokite su susirgimais, siaubiančiais mūsų pasaulį. Tai prasidėtų sustabdant kautynes visur. Dabar“, – pabrėžė jis.

„Jeigu kautynės tęsis, galime sulaukti absoliučiai niokojančio epidemijos išplitimo“, – perspėjo A. Guterressas.

Praeitą savaitę A. Guterresas ragino užtikrinti globalų atsaką į pandemiją, anot jo, keliančią grėsmę milijonams gyvybių. Tikimasi, kad trečiadienį Jungtinės Tautos pristatys išsamų pasaulinio masto humanitarinės pagalbos planą ir specialaus fondo, skirto tarptautinei kovai su koronavirusu, įkūrimą.

Pasak A. Guterreso, JT aukštasis komisaras pabėgėlių reikalams ir Tarptautinė migracijos organizacija stengiasi mažinti poveikį, daromą koronaviruso išplitimo pabėgėlių stovyklose ir gyvenamosiose teritorijose, kuriose esama daug pabėgėlių.

Jungtinės Tautos sieks, kad jų globalaus plano finansavimui būtų surinkta 2 mlrd. dolerių. Didžiojo dvidešimtuko (G-20) valstybių bus prašoma padėti koordinuoti šį atsaką.

„Aišku, kad mus reikia daug stipresnio koordinavimo malšinant ligą, taip pat koordinavimo siekiant užtikrinti, kad ne vien išsivysčiusios šalys galėtų veiksmingai reaguoti į šią ligą, bet ir būtų didelio masto parama besivystančiam pasauliui“, – kalbėjo A. Guterresas.

Pasak jo, tai būtų atsakas į „žmonių krizę“, besiskiriantis nuo pastangų suvaldyti 2008 metų pasaulinę finansų krizę, kai buvo tiesiog stengiamasi gaivinti ekonomikas.

JT remiamų priemonių paketas „turi... išlaikyti visuomenes šiomis itin sudėtingomis aplinkybėmis“, pridūrė jis.