Daugėjant sergančiųjų, nuo trečiadienio, kovo 18-os dienos, uostamiesčio ligoninėje tyrimai jau atliekami vietoje, tad anot medikų, nesergantys šiuo virusi žmonės kur kas greičiau išleidžiami į namus. Paskutiniai nustatyti atvejai nustatyti jau pagal įsigaliojusias naujas taisykles.

Iš Norvegijos grįžęs žmogus Lietuvoje buvo keturias savaites. Iš Ispanijos sugrįžęs sergantis asmuo Lietuvoje buvo vos kelias dienas.

Kur lankėsi asmenys, anot Klaipėdos mero, jam uždrausta teikti, visgi vienas anksčiau grįžusių asmenų, anot uostamiesčio vadovo, kurį laiką laisvai keliavo Lietuvoje ir nė neįtarė, kad gali sirgti.

„Kiekvieną dieną stengiamės bendrauti, kad pasidalinto paskutine informacija. Informacijos žinojimas, ypatingai vertinant laiko faktorių ir grėsmės lygį, visa tai turi maksimaliai greitai pasiekti visus. Šiuo metu Klaipėdos ligoninėje yra 12 asmenų, situacija tokia, kad jų gali ir daugėti“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Nauja tvarka, sako V. Grubliauskas tokia, kad pirma turi paskelbti Vilnius, tik tada kitų miestų vadovai ir medikai.

Klaipėdoje šiuo metu dar 20 asmenų laukia tyrimų.

Kada bus atliekami tyrimai mobiliuose punktuose, meras sako dar nežinantis ir tikina, kad kas priklausė nuo savivaldos – namų darbai atlikti.

Papildyta: „Buvome susitikę ir su privačių klinikų vadovais, kurie jau išsiuntė prašymus, kad galėtų atlikti tyrimus. Tai reikia, jie pasiruošę nuimti didelį krūvį nuo universitetinės ligoninės“, – sako meras ir pabrėžia, kad tokiu atveju žmonės nereikėtų registruotis bendra tvarka nustatytu karštuoju telefonu.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis sako, jau kitą savaitę laukiama respiratorių, kuriuos užsakė savivaldybė. Taip pat sulaukiama nemažai pagalbos iš verslo.

Papildyta: Meras priminė, kad karantino metu policija ir viešosios saugos tarnybos stebi, ar verslo atstovai laikosi karantino nustatytos tvarkos. Nors nėra masinių reidų, situacija nėra nematoma.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vadovė Rožė Perminienė sako, kad vieniši žmonės neliks be priežiūros. Maltos ordinas sutiko bendradarbiauti su savivaldybe.

„Prašome nepiktnaudžiauti, nes tai pagalba išskirtinai vienišiems žmonėms“, – paaiškino R. Perminienė.

Papildyta: V. Grubliauskas sako, kad atskiro žemėlapio, kur lankėsi sergantieji, Klaipėdos apskrityje nebus. Tačiau informaciją, kurios trūks, Klaipėda tikrai teiks.

Klaipėdos vadovas nepraleido progos priminti Vyriausybės vadovui Sauliui Skverneliui, kad informacijos pateikimo delsimas yra problema.

„Informacijos teikimas ne koks vynas, kurį reikia brandinti“, – rėžė meras.

Be to, sveikatos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasisakymus, kad Klaipėda vis dar nepasiruošusi, uostamiesčio sveikatos specialistai pabrėžia, kad vietos darbuotojai apmokyti, tačiau vis dar nesulaukia žinių iš valstybės vadovų, ar jų mokymai tinkami.

Klaipėdos išskirtinis jūrų kelias kurį laiką visus laikė prikaustęs, ar viruso nešiotojai neužplūst vietos ligoninių. Anot mero, parplaukiančių sveikata stebima, kol kas antplūdžio nėra, tačiau miestas miestas prašo Vyriausybės pagalbos.

„Kuo ilgiau tęsis galimybė sugrįžti žmonėms, jei srautai atvykstančiųjų nemažėja, būtina dar atidžiau stebėti. Kiekvienas žmogus, kuris iš kelto išeina patikrintas, bet visgi išeina su virusu, tai liudija, kokios grėsmės ir rizikos Klaipėdoje yra. Laikas pabusti, laikas susivokti, tačiau kol to nesuvoks Vilnius, tol belstis beprasmiška“, – sako meras.

Lietuvoje yra nustatyti 36 koronaviruso atvejai. Klaipėdos medikų rankose pirmoji atsidūrė iš Italijos grįžusi moteris. Ji grįžo į namus per Palangos oro uostą, parvažiavusi automobiliu bendravo tik su savo šeima.

Vėliau pranešimuose nurodyta kelionės iš Danijos, Austrijos ir net Dominykos Respublikos. Ne visi sergantieji galėjo nuspėti, kad gali būti infekuoti, nes pavojingomis šalimis kurį laiką skelbta tik Kinija, kiek vėliau Italija ir Ispanija.