Orai, kaip nebūtų gaila, šį kartą nusimato tikrai ne patys geriausi. Šeštadienį didžiojoje Lietuvos dalyje dar jausis paskutiniai uragano atodūsiai. Pūs labai gūsingas ir gana stiprus šiaurinių krypčių vėjas, todėl turėtų vyrauti silpnai neigiama temperatūra. Sekmadienį vėjas rims, tačiau šalčio bus dar daugiau. Tik Vakarų Lietuvos gyventojai sekmadienį galės atsikvėpti lengviau – pas juos ir šilčiau bus, ir vėjas sumažės. Kitą savaitę turėtų į Lietuvą vėl plūstelti šiluma, bet šį savaitgalį dar teks atkentėti laikiną žiemos pasirodymą.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nuo savaitės pradžios Nemune buvo pradėję kibti stambūs mekšrai. Jau pasišiaušę – matyt, ne be už kalnų jų nerštas. Vienu tarpu jie geriausiai čiaumojo sliekus ir į kitus masalus reagavo prasčiau, kitu – norėjo tik musės lervų.

Ežerų duobėse gana neblogai kimba stambūs ešeriai. Girdėti apie pagautus 1–1,2 kg dryžuočius. Gaila, kad daugelis tokių mohikanų dienas baigia keptuvėje, taip ir nespėję šiais metais išneršti.

Dzūkijos upeliuose yra suaktyvėją upėtakiai. Kas juos gaudo – stengiasi nesireklamuoti, bet ylos maiše nenuslėpsi.

Ariogalos karjeras

Marijampolė. Daugelis rimtesnių žvejų bando gaudyti lynus. Dumbliaknisiai kimba gerai – kam pasitaiko pagauti 4, kam 6 stambius gražuolius. Tačiau bėda, kad jie dar nėra pasklidę po Šešupę ar kitas upes ir koncentruojasi tik tam tikrose vietose. Ir, žinoma, rasti kur pasistatyti meškerę tokioje vietoje tikimybė nedidelė net atvažiavus dar su tamsa. Vidutiniškai iš 4 žinomų lyninių vietų žuvis laikosi tik vienoje.

Antra šios savaitės įdomybė – gerai kimbantys ešeriai, teikiantys pirmenybę naktiniam sliekui. Į kitus masalus jie beveik nereaguoja. Ir ši tendencija paskutiniu metu buvo pastebėta tiek Šešupėje, tiek ir užtvankose.

Taip pat gana aktyvūs ir jau plačiai pasklidę po upes šapalai vidutiniokai. Jie kimba gerai. Kartais nori žirnio, kartais – kukurūzo. Į smulkesnius masalus reaguoja prasčiau.

Šešupėje sugautas šapalas

Vidurio Lietuva

Kaunas. Nevėžyje viskas klostosi kuo puikiausiai. Dieną geriau, dieną blogiau bet pagauna ir plūdinės, ir fiderio mėgėjai. Atvažiavęs čia tuščias tikrai neliksi. Neryje pasirodė stambios kuojos – pavasariniai džiaugsmai čia prasidėjo. Nemune prie Akropolio kibimas silpnas, bet žuvies vis dar ten yra.

Kuoja

Kauno mariose fiderio gerbėjai kol kas guodžiasi, kad kimba tik smulkmė.

Jonava. Savaitės pradžioje ir viduryje tęsiasi žuvų genocidas Neries ruože prie restauruojamos bažnyčios. Žuvies ten tiršta, kaip ir žvejų. Per 4 žvejybos valandas vienas pakalbintas žvejys buvo pagavęs tris po 200–250 g žiobriukus, 4 legalus dydžio šapalus ir kelias gražias kuojas. Bene kiekvienu metimu užkibdavo ir smulkesnių žuvų. Pasak vietinio žvejo, žūklė šiame ruože vyksta pamainomis. Nuo pat švitimo šį ruožą užima vadinami „kormoranai“, imantys viską, ką pagauna. Apie 11–12 val. jie jau būna prisigaudę sočiai žuvies, išmainę ją į „skystą valiutą“ ir pradėję švęsti. Tad po pietų šį ruožą jau gali pasiekti „normalūs“ žvejai. Tačiau sutemus šiame ruože juos pakeičia „kabliautojai“.

60 cm ilgio Dubysoje pagautas šapalas

Visas šis vietinis „žvejybos rojus“ turėtų baigtis kaip ir kasmet vos tik stipriau pašilus vandeniui, kai visa likusi per žiemą gyva žuvis išsisklaidys po upę. Kadangi ši vieta nėra didelė, yra beveik pačiame Jonavos centre –sukontroliuoti ją aplinkosaugininkams atrodytų vienas yra juokas. Na, bent jau išvaikyti kabliautojus, patikrinti kartkartėmis laimikio kiekį, rūšinę sudėtį. Ar negaudomi maži šapaliukai. Bet, matyt, jiems atrodo kitaip. Iš įdomesnių vietinių papasakotų dalykų sudomino faktas, kad čia gaudantys bent porą kartų per savaitę reguliariai pagauna skersnukių, kurie yra laikomi jau beveik išnykusiais mūsų vandenyse.

Vilnius. Neryje, netoli Bezdonės įtekėjimo, ir Buivydžiuose, prie kabančio tilto, gaudantiems fideriu neblogai kibo žiobriai. Visą savaitę buvo girdėti apie pagautus šlakius, vieną kitą lašišą. Daugiau informacijos nepavyko gauti.

Žiobris

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Panevėžys. Nevėžyje po lietų ir vėjų susidrumstė vanduo ir žuvies aktyvumas susilpnėjo. Arčiau Panevėžio esančiame ruože gerai kimba 150 g dydžio kuojos. Pasitaiko ešerių. Kupiškio mariose buvo gerai pradėjusios kibti didžiosios aukšlės, bet atšalus orams kažkur pasitraukė. Beveik visose užtvankose pajaukinus gerai kimba nedideli plakiai ir kuojos.

Geriausia situacija kol kas Mūšoje. Savaitgalį spiningavusi pažįstamų Panevėžiečių kompanija pagavo po kelis kilogramus ešerių ir pusantro kilogramo sveriančią meknę. Prieš tai – 1,2 kg šapalą.

Pasvalys. Mūšoje kimba tikrai gražios kuojos ir vienas kitas šapalas. Pasitaiko ir žiobrių, bet pastarieji nedideli ir sulysę – greičiausia užsilikę upėje nuo pernai metų. Ties Bauske Latvijoje jau tikrai pasirodė žiobriai, tad Lietuvoje jų laukiame po dviejų savaičių. Kol buvo šilta – Mūšoje neblogai kibo lynai. Dabar, atšalus, lyg ir nustojo.

Zarasai. Mano draugai antradienį žvejojo seliavas Čičirio ežere: kas pagavo 10, kas 15. Mažesniuose miško ežeriukuose kai kur noriai stverto mikromasalus 300-400 g. ešeriai. Bet niekas tokių vandens telkinių nenori išduoti.

Šventojoje, prie valtinės bei ties Bikėnų tiltu iki atšalimo gerai kibo aukšlės. Ar atšalimas ir vėtros jų neišbaidys – neaišku.

Neris ties Jonava

Vakarų Lietuva

Klaipėda, Šilutė, Rusnė. Pakilęs vanduo mieste atslūgo, bet Minijos lygis aukštas ir nepaliekantis jokių vilčių žvejams. Tad šlakių gaudytojams vėl beliko tik Šventoji.

Minijoje, kitur sugužėjusi stinta ir daug kas važiuoja jos žvejoti Į Nemuno žemupio pusę. Girdėti, kad vieną kitą karšiuką ar lyną išsėdi Aukštumalėje. Kitur vanduo per aukštas.

Tokios žinios šiam savaitgaliui. Jeigu ruošiatės žvejoti važiuoti kur nuošaliau – būtinai įsimeskit į bagažinę pjūklą ir kirvį. Patikėkit – pravers. Gražaus jums savaitgalio.