„Šiuo metu svarbiausi žmonės valstybėje – medikai ir juos aptarnaujantis personalas. (...) Todėl nedelsdami reaguojame ir sudarysime jiems sąlygas savo vaikus palikti mažose grupėse. Tai bus vienintelė grupė, kuriai taikoma išimtis dėl vaikų darželių – labai tikiuosi visuomenės supratimo ir palaikymo“, – penktadienį savivaldybės išplatintame pranešime cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Anot savivaldybės, toks sprendimas priimtas, reaguojant į Vyriausybės sprendimą dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms uždaryti ugdymo įstaigas ir paskelbti moksleivių atostogas. Dėl to kyla rizika, jog sumažės galinčių dirbti medikų, nes jie turės prižiūrėti savo vaikus.

Pasak savivaldybės, atsižvelgiant į tai, kad koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms, siūloma, jog vaikų priežiūros grupėse dirbtų jaunesnio amžiaus darbuotojai, o vaikų skaičius jose būtų ne didesnis nei keturi.

„Vaikų darželiai ir pradinės mokyklos įpareigojami priimti vaikus nuo 7 iki 19 valandos, o esant poreikiui grupės turi dirbti ir ilgiau – privalu atsižvelgti į tėvų užimtumą vykdant tiesiogines pareigas“, – teigė sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Vaikų priežiūros paslaugos, anot savivaldybės, turės būti teikiamos visų kategorijų medicinos sektoriaus darbuotojams – nuo gydytojo iki valytojo.

Kaip teigia sostinės savivaldybė, detalesnę informaciją suteiks nuolatinės vaikų ugdymo įstaigos.

Lietuvoje penktadienį patvirtinti trys nauji COVID-19 atvejai, visi įvežtiniai iš kitų šalių. Vienas naujas atvejis nustatytas Klaipėdoje, antras – Kaune, trečias – Vilniuje Ispanijos pilietei.

Anksčiau koronavirusas nustatytas šiaulietei ir kauniečių porai. Šie asmenys gydomi ligoninėse.

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.