Iš viso šalyje iki šiol užregistruoti 7 375 susirgimo atvejai.

Italija yra pirmoje vietoje pagal mirčių nuo koronaviruso skaičių tarp visų šalių, išskyrus Kiniją, bei užima antrą vietą pagal susirgimų COVID-19 skaičių.

Daugiausia žmonių mirė Lombardijos regione šiaurės Italijoje, pranešė civilinės saugos agentūra.

Italijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas generolas Salvatore Farina taip pat užsikrėtė naujuoju koronavirusu. Apie tai pranešė ANSA.

Farina apie tai pranešė ir pats, pridurdamas, kad jaučiasi gerai. Šiuo metu jis yra stebimas ligoninėje.

Dėl koronaviruso epidemijos iki balandžio 3 dienos bažnyčiose Italijoje atšaukiamos pamaldos, tuoktuvių, laidojimo bei kiti renginiai, sekmadienį nutarė Italijos vyskupų konferencija.

Tokią nutartį skelbia televizija „Rai News 24“.

„Italijos bažnyčia supranta baimes, susijusias su epidemiologine padėtimi šalyje, prisideda prie vyriausybės pastangų užkirsti kelią koronaviruso plitimui, – „Rai News 24“ cituoja Italijos vyskupų sprendimą.

Anksčiau pamaldos buvo laikinai atšauktos Venecijoje vietos patriarchato sprendimu. Siekiant išvengti žmonių minios sekmadienį Vatikane, pirmą kartą popiežiaus pamokslas buvo tiesiogiai transliuojamas vaizdo ryšiu.

Vatikanas paskelbė laikinai uždarąs visus savo muziejų kompleksus, iki minimumo mažinami popiežiaus Pranciškaus tiesioginiai kontaktai.

Italijos transporto sistemą sekmadienį apėmė chaosas, vyriausybei paryčiais paskelbus didelio masto karantiną šiauriniuose regionuose ir apribojus judėjimo laisvę maždaug ketvirtadaliui visų šalies gyventojų, siekdama užkirsti kelią nevaldomam koronaviruso plitimui po visą Europą.

Italų ministras pirmininkas Giuseppe Conte kiek vėliau nei vidurnaktį pasirašė įsaką, paveikusį 16 mln. žmonių šalies klestinčioje šiaurinėje dalyje, įskaitant Lombardiją ir mažiausiai 14 provincijų kaimyniniuose regionuose. Nepaprastosios priemonės turėtų būti taikomos iki balandžio 3 dienos.

„Kalbant apie Lombardiją ir kitas mano išvardytas šiaurines provincijas, visiems bus draudžiama vykti į šias teritorijas ir iš jų, taip pat [keliauti] tose pačiose teritorijose, – pareiškė G. Conte. – Išimtys bus daromos tik esant įrodomiems profesiniams poreikiams, išimtiniais atvejais ir susidūrus su sveikatos problemomis.“

Daugelis pasaulio šalių vis labiau imituoja Kinijos, kur praėjusių metų pabaigoje atsirado virusas, politiką – įveda susisiekimo apribojimus ir atšaukia viešus renginius. Kinijoje nustatyti maždaug trys ketvirtadaliai visų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, taip pat dauguma iš 3 600 mirties atvejų.

Kelios valandos prieš tai, kai G. Conte pasirašė minėtą įsaką, šalyje kilo chaosas ir sumaištis, žiniasklaidai iš anksto sužinojus apie planus paskelbti karantiną. Šiaurės Italijoje įsikūrusio Padujos universiteto studentai, šeštadienio vakare besilinksminę baruose, perskaitė gandus mobiliuosiuose telefonuose, paskubėjo į savo bendrabučius, susirinko daiktus ir išvyko į traukinių stotį.

Šimtai keleivių, kurių dalis dėvėjo medicinines kaukes ir gumines pirštines, susikimšo į paskutinį vietinio susisiekimo traukinį, išvykusį iš Padujos vidurnaktį. Susijaudinę studentai apvyniojo galvas šalikais, dalinosi dezinfekuojančiu geliu ir sėdėjo ant lagaminų praėjimuose. Nė vienas konduktorius nepatikrino keleivių bilietų.

„Prieš dvi valandas perskaičiau, kad gali būti paskelbtas nepaprastąjį įsakas, kuriuo Paduja būtų įtraukta į raudonąją zoną. Kadangi norėčiau sugrįžti į pietus pas savo giminaičius, nusprendžiau išvykti anksčiau“, – pasakojo studentas (Robertas Paljara), antradienį išvykęs anksčiau nei planavo į savo gimtąjį miestelį Italijos pietiniame Apulijos regione.