„Dėl tyrimų komisijos sudarymo. Kokios yra galimybės? Valdyba, komitetas, frakcija arba ketvirtadalis Seimo narių. Kodėl V. Bakas nenori eiti tuo keliu? Surinkti 29 parašus ir pateikti bei ateiti į plenarinių posėdžių salę. Jeigu dabar teiktų valdyba, tai į tribūną turėtų ateiti Seimo pirmininkas arba kuris nors valdybos narys. Jis turėtų teikti ir aiškinti visus argumentus, prisiimti iniciatyvos teisę. Valdybai prisiimti iniciatyvos teisę reiškia labai tikėti tuo, ką sakai. O tikėti tuo, ką sakai, galima tik tada, kai tuo tiki. Todėl pats geriausias žingsnis šiuo atveju, jei V. Bakas tikrai mano, kad tokia komisija reikalinga, tai galbūt jam pačiam plenarinių posėdžių salėje įtikinti ir kitus Seimo narius“ , – Eltai sakė R. Baškienė.

R. Baškienės tvirtinimu, jei V. Bakas kreiptųsi antrą kartą į Seimo valdybą dėl laikinosios tyrimų komisijos sudarymo, jis turėtų pateikti daugiau informacijos.

„Valdyba privalėtų, jeigu būtų pateikta papildomai daugiau informacijos. Turi būti pateikta ne toks trumpas teiginys kaip kad buvo pateiktas. Tie raštai, kurie buvo pateikti, turi būti papildyti ir tuomet valdyba vėl privalės svarstyti. Tik su visa atsakomybe noriu pasakyti: procedūriškai mes padarėme viską. Mes jį pasikvietėme į uždarą valdybos posėdį, kad jis nepažeisdamas jokių įstatymų mums uždarame posėdyje galėtų pasakyti pačią esmę. Bet ir uždarame posėdyje mes maždaug turėjome patikėti jo teiginiu „kad reikia sudaryti komisiją“. Bet juk žodžio „reikia“ svorį turi pagrįsti“, – sakė R. Baškienė.

ELTA primena, kad V. Bakas mano, jog NSGK turėtų inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl to, kad esą žvalgyba galimai rinko informaciją apie kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos asmenis bei tuometį diplomatą Vygaudą Ušacką. Pats V. Bakas sakė, kad kol kas nesiims rengti nutarimo projekto dėl parlamentinio tyrimo, nes lauks NSGK iniciatyvos.

Jis teigė girdėjęs ir apie Seimo valdybos ketinimus rengti tokį projektą.

„Aš palauksiu asmenų, kurie yra atsakingi už tokių sprendimų priėmimą, sprendimų. Jeigu jie neteiks, tada svarstysiu rašyti pats tokį nutarimo projektą“,- sakė V. Bakas.

Jo nuomone, toks tyrimas galėtų užtrukti apie porą mėnesių.