Juokingas lietuviškas atlyginimas neleidžia naudotis prabanga. Kokia gi ta dilema? Ogi prireikė pakeisti automobilį. Dažnam iškyla klausimas, kokį automobilį pirkti: dyzelinį, benzininį, su dujų įranga, hibridinį ar dar kokį kitokį.

Taigi, mes – ne išimtis. Sukam galvą, kaip išmanom. Vyras prikritęs prie interneto laisvu laiku ieško alternatyvų. Skaito, domisi, teiraujasi, skaičiuoja. Vėl tariamės. Vėl ieško. O dabar dar tas automobilių taršos mokestis nuo liepos pirmosios...

Šauna mintis į galvą pirkti automobilį netaršų – „Teslą“. Dar paaiškinu, jog valdžia kompensuos. Pasižiūrim variantus – nuo 12 tūkst. iki 40 tūkst. eurų. Vyriausybė kompensuoja 1000 eurų. Mūsų abiejų atlyginimus sudėjus gaunam per mėnesį 1400 eurų. Dar du vaikai, šuo, katė, vėžlys, namai nebaigti remontuoti. Ne variantas.

Vyras pradeda ieškoti hibrido. Nors verk. Kainos – ne mūsų kišenei, net ir su juokingom valdžios kompensacijom. Paliekam paieškas ramybėj, važiuosim su tuo, ką turim, teršim gamtą tiek, kiek teršėm. Nėra kur dingti! Automobilis – ne investicija, o pinigų ėdžia. Neturim ką kišti į automobilį.

Bet vieną gražią dieną – štai! Vyriausybė nusprendžia, kad tikrai apmokestins automobilius taršos mokesčiu. Ir išgirstu, kad taršos mokesčiu nebus apmokestinti traktoriai ir sunkiasvorė technika. Aleliuja!

Va, kaip sumažėjo pasirinkimo laukas. Traktorius arba kamazas. Vyras neieško, kainų nežiūri. Jam mat netinka. Sakau, rupūs miltai, net nebūč pagalvojusi, kad šios transporto priemonės ekologiškos, kaip fainai.

Randu raudoną traktoriuką: pravažumas – 100 proc., matomumas – 100 proc., taršos mokestis – 0 eurų, degalai, įsiregistravus į ūkininkus, – 0,76 euro. Viena bėda, kad vienvietis.

Tai kokie mes maušai, asilų gvardija, iki šiol nesupratom, kas yra kas.

O tada man gimsta dar viena idėja. Nuo Dituvos iki Klaipėdos yra dviejų krypčių po dvi juostas kelias, ten greitis ribojamas praktiškai visame kelyje iki 70 km per valandą. Jūrininkų prospekte, Klaipėdos mieste, taip pat galima važiuoti iki 70 km per valandą.

Taigi, galvoju, o gal greitį reiktų apriboti iki 50 km per valandą, po kiek laiko – iki 20 km per valandą. Jau, galvojat, kliedžiu? Nieko panašaus, mintys tikrai genialios, gal koks Seimo narys ir pramuš.

Štai, kur lenkiu. Tada žmonėms bus leista tik stumti automobilius. Kas norės ryte išvažiuoti į darbą kokią 5 val. ryto ir visą kelią stumti? Juk ne durni. Tada žmonės sės į visuomeninį transportą, kuriam bus taikoma išimtis ir bus leista važiuoti 70 km per val. Va, kaip būtų gerai, nieks neterštų. Ir automobilių nereiks, ir taršos nebus, ir avarijų nebus, žmonės nepatirs streso, lapės ar stirnos nepartrenks. Vieni pliusai.

Mielieji, dalinkimės genialiomis mintimis. Manau, kiekvienas jų turim.