Neaišku, kiek dar gali būti atvejų

Laidoje pašnekovas pripažino, kad priemonės, kurių dabar imasi Lietuva, yra labai svarbios, tačiau šluoti maistą iš lentynų – tikrai beprasmiška ir atrodo keistai.

„Žmonių reakcija, kai kalbame apie maisto, kaukių pirkimą, žinoma, yra išpūstas burbulas, bet, jeigu kalbėtume apie priemones, kurių imtasi Lietuvoje, tai tos priemonės visiškai logiškos. Žinoma, kai kur buvo persistengta, bet geriau jau taip, o ne delsti ir vėluoti. Dabar Lietuvoje bandome užkirsti kelią – kad nebūtų įvežtas virusas. Noriu pabrėžti, kad neaišku, kiek jo jau galbūt yra įvežta. Sunku tikėtis, bet galbūt tas atvejis – pirmas bei vienintelis, kuris buvo įvežtas“, – tikino profesorius.

Virusas niekur nedingo

Paklausus, ar galima sakyti, kad virusas jau aprimo, S. Čaplinskas tikino, kad virusas tikrai nedingo.

„Ką reiškia, kad dabar viskas nurimo? Virusas niekur nedingo. Lygiai taip pat ir vasara dar neatėjo. Kitas klausimas – kiek sulėtės viruso plitimas, kai atšils orai.

prof. dr Saulius Čaplinskas

Tikėtina, kad jis sulėtės, bet ar visai baigsis, sunku pasakyti. Taip pat svarbu, kas bus, kai vėl ateis peršalimo sezonas. Jeigu šiam virusui jau patiko žmogaus organizmo ląstelės, prie jų prisitaikė ir nori toliau jose gerai jaustis, daugintis ir toliau plisti, tai kodėl jis turėtų nustoti tai daryti?“ – aiškino ULAC direktorius.

Planuojantiems atostogas – įspėjimas

Ne paslaptis, kad daugelis žmonių bijo planuoti savo atostogas, nes žino, jog tai daryti dabar gana pavojinga.

„Pasakyti, kad jau viskas, šios ligos daugiau nebebus, būtų neatsakinga, bet lygiai taip pat neatsakinga, ką paminėjo ir profesorius Arvydas Ambrazaitis, kad žmonės pamiršta apie gripą, tą pačią tuberkuliozę, kuri šiandien Lietuvoje mums kainuoja jau daug daugiau, šiandien nuo šių ligų Lietuvoje miršta daug daugiau žmonių. Bet, atsakant į klausimą apie atostogas ir artimiausius planus, turbūt visi sutiks, kad, kai mes išvažiuojame kur nors atostogauti, išvykstame į svečią šalį, ypač į mažai žinomą šalį, ten laukia papildomų pavojų.

Pavyzdžiui, gali ką nors blogo suvalgyti, negali atsipalaiduoti... Aš noriu pasakyti, kad bet kuriuo atveju, jeigu išvažiuojame, mes negalime atsipalaiduoti sveikatos atžvilgiu. Dabar sveikatos prasme atsirado dar vienas pavojus – naujas patogenas, kuris plinta oro lašeliniu keliu. Čia jau gali neužtekti mūsų vienų pastangų. Paprastai kalbant, jeigu kalbama apie lytiškai plintančias ligas, galbūt tu gali koreguoti savo lytinį elgesį, kad neužsikrėstum, o čia vis dėlto tu negali koreguoti žmogaus elgesio, jeigu jis yra neatsakingas“, – tikino S. Čaplinskas.

„Yra dar kitas galimas pavojus – tu gali pakliūti į karantiną“, – pridūrė jis.

Gera ir bloga žinios


ULAC direktorius pabrėžia, kad dar tikrai per anksti sakyti, jog infekcija slūgsta. S. Čaplinskas įvardijo vieną gerą ir blogą žinias.

„Šiandien kalbėti apie tai, kad infekcija visai slūgsta ir panašiai, – per anksti. Kaip pavyzdį, galime paimti Vašingtono situaciją. Bloga žinia ta, kad amerikiečiai, atlikdami genetinius tyrimus, pasakė: panašu, jog ten virusas galbūt cirkuliuoja šešias savaites. Bet tai jie diagnozavo tik dabar. Tai – bloga žinia. Gera žinia: vis dėlto, panašu, virusas plinta artimoje namų aplinkoje – šeimoje. Tai reiškia, kad tie trumpalaikiai, atsitiktiniai kontaktai ne šeimoje akivaizdžiai yra mažiau pavojingi“, – kalbėjo ULAC direktorius.