Kinijos mokslininkai tvirtina, kad nuo epidemijos pradžios gruodžio mėnesį koronavirusas mutavo mažiausiai į dvi atskiras padermes.

Tyrėjai sako, jog dabar yra dvi naujojo koronaviruso rūšys, ir panašu, kad daugelis žmonių užsikrėtė agresyvesniąja atmaina.

Kinijos mokslininkų grupė išanalizavo 103 koronaviruso genomus ir aptiko 149 abiejų padermių mutacijas, informuoja Honkongo leidinys „South China Morning Post“.

Jie išsiaiškino, jog viena padermė, pavadinta L, labiau paplitusi už kitą (S), vadinasi, ji veiksmingiau užkrečia žmones. Taip pat tyrėjai nustatė, kad L padermė evoliucionavo iš S padermės ir kad L padermė buvo gerokai labiau paplitusi epidemijos epicentre Uhane iki sausio 7 d.

Žmonių veiksmai gruodžio mėnesį nustačius naująjį koronavirusą galėjo pakeisti kiekvienos padermės plitimą, rašoma ataskaitoje.

Kinijos centrinės valdžios ir vietos valdininkų drastiškos karantino priemonės, įskaitant miestų izoliavimą, ko gero, sutramdė L padermę, mano mokslininkai.

Jie nurodė, kad būtina atlikti daugiau tyrimų, norint geriau suprasti koronaviruso padermių evoliuciją ir plitimą.


Kinija trečiadienį paskelbė apie 38 mirties nuo koronaviruso COVID-19 atvejus, tačiau jau trečią dieną iš eilės mažėja naujų užsikrėtimo atvejų.

Nacionalinės sveikatos komisijos duomenimis, visoje šalyje nuo koronaviruso mirė 2 981 žmogus, juo užsikrėtė 80 200 gyventojų.

Centrinėje Hubėjaus provincijoje, kur gruodį prasidėjo epidemija, pastarąją parą užfiksuota 115 naujų užsikrėtimo atvejų, kitur Kinijoje – keturi nauji atvejai.

Pastarosiomis savaitėmis koronaviruso protrūkio mastai Kinijoje slūgsta dėl griežtų priemonių, kurių ėmėsi šalies valdžia.

Tiesa, šiuo metu kyla nerimas dėl iš kitų koronaviruso židinių pasaulyje į Kiniją atvykstančių užsikrėtusių žmonių.

Iš viso Kinijoje kol kas užfiksuota 13 vadinamųjų importuotų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Visi šie žmonės yra kinai, grįžę iš užsienio.

Iš koronaviruso židiniais tapusių šalių į Pekiną, Šanchajų ir pietinę Guangdongo provinciją atvykstantys žmonės bus izoliuojami dvi savaites.