„Kartais mokestiniai pakeitimai yra per dažni, kartais keičiami tie mokesčiai, kurie buvo prieš metus priimti. Tai nėra gerai. Tai sukelia papildomą mokestinį chaosą. Lygiai taip pat mokesčiai dažniausiai yra keičiami per vėlai, rudenį, nesilaikant 6 mėnesių termino. Tokia teisė egzistuoja keičiant su biudžetu, bet tai yra bloga praktika ir turėtų būti daroma tik labai išimtiniais atvejais“, – antradienį Prezidentūroje sakė V. Augustinavičius.

Prezidento nuomone, šalyje per mažai yra kalbama apie mokesčių sistemos teisingumą.

„Teisinga mokesčių sistema, kai ji tokia taps, stipriai prisidės prie prezidento gerovės valstybės vizijos įgyvendinimo. Prezidento nuomone, mokesčių teisingumą reikėtų pradėti didinti nuo trijų žingsnių: sumažinti pajamų apmokestinimo netolygumus. Net ir Europos Komisija prieš savaitę atkreipė dėmesį, kad kapitalo prieaugiui ir kitoms panašioms pajamoms taikomas mažesnis pajamų tarifas nei standartinis tarifas darbo apmokestinime. Antra mokesčių sritis – siekis išguiti asmeninių poreikių tenkinimą per įmones“, – teigė V. Augustinavičius.

Pasak jo, prezidentas ruošiasi teikti naujus siūlymus dėl mokesčių įsigaliojimo termino.

„Trečia pokyčių kryptis, dėl kurios prezidentas teiks naują mokesčių įstatymo iniciatyvą, – tai tikslas užkirsti kelią mokestinio chaoso egzistavimui, nes nebegali būti taip, kad naujų mokesčių įsigaliojimas ar kiti reikšmingi mokestiniai pokyčiai įsigaliotų per kelias savaites nuo sprendimo priėmimo. Tokia rizika buvo pakankamai didelė rudenį. Tai nėra priimtina nei verslui, nei visai visuomenei“, – teigė prezidento patarėjas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)