Sostinėje vykusioje protesto akcijoje dalyvavo daugiau nei tūkstantis nacionalistinių pažiūrų politiko Sadyro Žaparovo šalininkų, raginusių paleisti kalintį politiką.

Netrukus po 18 val. (15 val. Lietuvos laiku) specialiosios pajėgos panaudojo garsines granatas, kad išvaikytų link pagrindinės vyriausybės būstinės pajudėjusią minią.

Policijos pareigūnai sakė, kad prieš tai jie paragino demonstracijos dalyvius skirstytis.

Bėgdami iš aikštės protestuotojai svaidė į pareigūnus akmenis. Liudininkai pasakojo matę, kad policija sulaikė keletą asmenų.

S. Žaparovas yra buvęs įstatymų leidėjas, įkalintas 2018 metais dėl kaltinimų įkaito pagrobimu. Jis atlieka 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Pernai teismas ja pakeitė ankstesnį 11 metų įkalinimo nuosprendį.

Biškeko centrinė Ala To aikštėje, kur susirinko politiko šalininkai, 2005 ir 2010 metais vyko prezidentus nuvertę sukilimai.

Neturtinga Kirgizija, kurios 6 mln. gyventojų daugumą sudaro musulmonai, saugumo srityje tikisi Rusijos paramos, o dėl prekybos ir investicijų dairosi į Kiniją.

Šios kalnuotos šalies ekonomika labai priklausoma nuo gavybos vienintelėje aukso kasykloje ir žemės ūkio produktų eksporto.