Tik Kijevo gyventojai jau šiek tiek burba ir skundžiasi, kad bėgant metams turgus keičiasi, visaip modernėja, ir atmosfera ten jau nebe ta, kaip anksčiau. Todėl norinčius pajausti ir pamatyti tikrą klasiką – rekomenduoja rinktis atidžiai ir net pasikonsultuoti su vietiniais.

Orijus laidoje „Orijaus kelionės“ taupydamas jūsų brangų kelionių laiką pristato tą vietą, kurios praleisti neturėtų nė vienas Kijevo turistas.

Besarabskij rynok. Lietuviškai tai būtų Besarabskij turgus. Šis turgus yra labai mėgstamas turistų, čia ateina labai daug lietuvių. Apsiperka, o tada sako, kad Ukrainoje brangu. Tikrai taip.

Įsidėmėkite: Besarabskij turgus centre yra brangus turgus. Galima pasakyti, kad tai dekoratyvinis turgus, kuris neturi nieko bendro su tikromis ukrainietiškomis kainomis. Čia apsipirkinėja turtingos ponios, visokių milijonierių, verslininkų žmonos. Bet šitas turgus įdomus ir vertas dėmesio.

Kaip juokauja Kijevo gyventojai – nors šio turgaus vidus atrodo kukliai ir senoviškai, dėl savo ypatingos vietos pagrindinėje miesto gatvėje – tai tikras VIP turgus, skirtas miesto elitui ir užsieniečiams, todėl čia beveik visuomet galima sutikti ir lietuvių.

„Čia nė viena prekė neturi parašytos kainos. Visos kainos yra pardavėjų galvose, ir jos nustatomos labai paprastu būdu. Jeigu ateina ukrainietė močiutė, jai kaina vienokia. Jeigu ateina ukrainietė dama, jai kaina kitokia, ir jeigu ateina turistai, jiems, aišku, kaina būna didžiausia“, – apie turgaus kainodarą pasakojo Orijus.

Kijeve paskleista legenda, kad skanesnių lašinių nei čia – jūs niekur žemėje negausite. Nežinia, ar šiuo klausimu kokia nors reklamos agentūra pasistengė, ar taip yra iš tikrųjų, bet pirkėjai šio turgaus lašinius iš lūpų į lūpas vieni kitiems giria.

Beje, lašinių ir kitokių mėsos dalių pardavėjos yra tikros flirto meistrės. Prie šių prekystalių vyksta tikras pažinčių klubas. Žaviosios pardavėjos vyrukams akį pamerkia, gabaliukais savo produkcijos pavilioja. O vyrai savo ruožtu neša joms gėlių, visokių pliušinių meškiukų ir kartais net kvepalų.

„Susipažinkite – Besarabski turgaus mega žvaigždė – Liuda. Čia ją žino visi. Nes tik Liuda į darbą ateina taip išsipuošusi, nes tik ji taip skaniai išsikvepina, bet pats svarbiausias dalykas – Liuda daug metų buvo dabartinio Ukrainos prezidento Vlodimyro Zelenskio lašinių, dešrų ir pašteto gamintoja ir pardavėja“, – žaviąją lašinių pardavėja pristato Orijus.

„Besarabskij, tai mūsų turgus, kuriame aš dirbu 28 metus. Mano nuolatinis pirkėjas ir prezidentas Zelenskis. Jis pas mane ateina ir viską perka, – giriasi Liuda. – Tai pats švariausias turgus visoje Ukrainoje. Visa produkcija čia patikrinta ir labai skani. Lašiniai – labai naudingi organizmui, ypač dabar, kai gripas prasideda, tai reikia lašinių su česnaku. Tai pats skaniausias produktas ir veikia kaip vaistai. Valo kraują, kasą, viską.“

Apie lašinius Liuda galėtų kalbėti be paliovos, ilgas ilgas valandas. Šiam riebiam produktui ji atidavė pusę savo gyvenimo.

„Užteko dešimt minučių pakalbėti ir mes su šia pardavėja tapome labai artimais draugais. Ukrainiečiai tokie yra – atlapaširdžiai. Ji pasiūlė parodyti kaip atrodo maži miesteliai toliau už Kijevo. Viename jų – už 80 kilometrų esančioje Belaja Cerkovė gyvena ir pati Liuda.“

Kaip atrodo maži miesteliai už Kijevo, kuriuose skurdo nepaslėpsi, žiūrėkite laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)