Tai DELFI patvirtino Alytaus pataisos namų direktorius Genadijus Lepiochinas.

„Nuteistasis papildomai naujų aplinkybių nepranešė, todėl Kriminalinės žvalgybos pareigūnai, siekdami nustatyti visas aplinkybes, iš karto pradėjo ikiteisminį tyrimą, – sakė G. Lepiochinas. – Nuteistasis teigia, kad per savo neatsargumą susižalojo pats, o kad būtų nustatytos visos aplinkybės, pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

Anot jo, tyrimą atlieka Kalėjimų departamentas, o visa informacija apie atliktus procesinius veiksmus yra teikiama tik tyrimą kontroliuojančiam prokurorui. „Mes į tai negalime kištis“, – pažymėjo įkalinimo įstaigos vadovas.

Incidentas, dėl kurio pradėtas tyrimas, nutiko vasario 16 d., kai sužalotą J. Jakutį pastebėjo pataisos namų prižiūrėtojai. Nuteistasis iš karto pareiškė, kad niekam neturi pretenzijų, nes esą buityje susižalojo pats netyčia. Tačiau taip teigia bene visi nuteistieiji, patyrę smurtą įkalinimo įstaigose – prabilę apie patyčias ar patirtą smurtą užsitraukia ne tik savo skriaudikų, bet ir kitų nuteistųjų nemalonę: pagal nerašytas zonos taisykles jie gali būti pažeminami iki žemesnės kastos.

Tuo metu Delfi šaltiniai teigia, kad jau kurį laiką įkalinimo įstaigoje yra susiformavusi aukščiausiai nuteistųjų kastai priklausančių Vilniaus „bachūrų“ grupuotė, kuri ir toliau vadovaujasi nerašytomis taisyklėmis ir nori, kad joms paklustų visi nuteistieji. Be to, daugelis šių nuteistųjų yra pažįstami su kitais čia bausmę atliekančiais asmenimis ir „suvedinėja iš laisvės likusias sąskaitas“.

„Tai, kas įvyksta zonos viduje, čia ir pasilieka“, – sakė nuteistieji.

Anot jų, incidentas įkalinimo įstaigoje įvyko po vasario 16-osios savaitgalį nuteistųjų surengtų išgertuvių – pareigūnai aptiko dešimt gerokai apsvaigusių „bachūrų“. Vienas jų nepakluso teisėtiems prižiūrėtojų reikalavimams, anot direktoriaus, „grubiai su jais elgėsi“, todėl buvo uždarytas baudos izoliatorių.

Šaltinių teigimu, šiam nuteistajam buvo skirta 30 parų arešto bausmė.

Tiesa, įkalinimo įstaigos vadovas pažymėjo, kad išgertuvės ir J. Jakučio sužalojimas – skirtingi įvykiai, juk nukentėjęs nuteistasis teigia, kad „susižalojo pats per neatsargumą“.

Kalėjimų departamentas po skandalingų įvykių Pravieniškių pataisos namuose, kur kaliniai buvo perėmę valdžią ir subūrę „Pravieniškių mafijos“ nusikalstamą susivienijimą, buvo pranešęs, kad netoleruos kalinių subkultūros ir prieš juos naudojamo smurto, o dėl kiekvieno atvejo, kai nuteistasis „susižalos per neatsargumą“, pradės ikiteisminį tyrimą ir sieks nubausti kaltus asmenis. Tiesa, dėl J. Jakučio galimo sužalojimo tyrimas buvo pradėtas tik Delfi pradėjus šio įvykio aplinkybėmis.

Alytaus pataisos namuose šiuo metu bausmę atlieka keliasdešimt vadinamųjų probleminių nuteistųjų, kurie į čia buvo perkelti po skandalingų įvykių Pravieniškių pataisos namuose.

Šaltinių teigimu, tai jau ne pirmas kartas, kai J. Jakutis esą pats susižalojo pats, be to, maždaug prieš du mėnesius, įtariama, buvo sužalotas dar vienas nuteistasis, kitiems kaliniams neleidęs vykdyti draudžiamų daiktų ir, įtariama, narkotinių medžiagų permetimų iš laisvės. Po pastarojo incidento keli nuteistieji buvo pervežti į kitas įkalinimo įstaigas.

J. Jakutis Alytuje bausmę atlieka nuo 2018 m. vasaros, kai buvo pervežtas iš Pravieniškių pataisos namų. 2017 m. vasarį teismas jam už disponavimą dideliu narkotinių medžiagų kiekiu skyrė 10 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Kol kas su sutuoktine neišsiskyrusio J. Jakučio (nors teisme jau yra pradėtas skyrybų procesas) namuose pareigūnai rado 387 gramus grynojo kokaino.

J. Jakutis pareigūnams aiškino, kad šiuos kvaišalus esą jo paprašė pasaugoti kitos „pupytės“ Skaistės Steikūnaitės dabar jau oficialus sutuoktinis Aurelijus Perminas, pravarde Šūdmaišis. Šioje byloje J. Jakutis buvo kaltinamas, bet išteisintas dėl neteisėto sutuoktinės sekimo – vyras slapta klausėsi V. Jakutienės pokalbių su vėliau nušautu kauniečiu Deimantu Bugavičiumi, siejamu su „Agurkinių“ grupuote. J. Jakutis teisme buvo prisipažinęs, kad vartojo narkotines medžiagas.

Daugiau apie tai skaitykite paspaudę šią nuorodą ir susijusiuose Delfi straipsniuose.