Pirmadienį popiet koronavirusui Italijoje pareikalavus penktos aukos, dar daugiau nei 200 žmonių patvirtinus užsikrėtimo atvejus, Lietuvos Vidaus reikalų ministerija nutarė Vyriausybei siūlyti skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

Pakeitė kelionės planus

„Delfi“ sulaukė kelių skaitytojų laiškų, kuriuose pasakojo artimiausiu metu planavę kelionę į Italiją, tačiau pasirodžius informacijai apie koronaviruso išplitimą, nerimaujantys, ar pavyks susigrąžinti pinigus iš kelionių organizatorių.

„Pirkome kelionę per agentūrą, nes buvo mamos gimtadienis, tad norėjome nieko per daugiausiai neplanuojant tiesiog trims dienoms pabėgti. Vienam žmogui kainavo 149 Eur., įskaitant viešbutį ir skrydžio bilietus. Vykti dabar tikrai neplanuojame. Viskas uždaryta, forumuose žmonės rašo, jog italai kalba, kad turėtų Veneciją izoliuoti taip pat, kaip ir visus kitus kaimelius aplink. Iš agentūros jokių žinių, maždaug jūsų pasirinkimas: keliauti ar nekeliauti. Skrydžio bilietų nekompensuos, dėl viešbučio – dar duos atsakymą kažkada vėliau“, – pasakoja kitą sekmadienį kelionę į Veneciją planavusi Patricija.

„Delfi“ primena, kad Italijos valdžia nuo sekmadienio ėmėsi plataus masto priemonių, siekdama pažaboti viruso plitimą šalyje. Keliolika turistų pamėgtų šiaurinių Italijos miestelių buvo uždaryti, duris užvėrė Milano katedra ir Venecijos bazilika, buvo atšaukti žymiojo Venecijos karnavalo renginiai.

„Agentūros paklausus, ką veikti Venecijoje, kai uždaryti visi restoranai, muziejai ir t. t., tiesiog buvo pasiūlyta pasiplaukioti laiveliu arba pasivaikščioti, kai, pavyzdžiui, mano pažįstamai iš karto perkėlė kelionę, nors jos kelionė į Italiją suplanuota tik kovo mėnesį. Tai spėju, čia jau nuo pačios kelionių agentūros politikos priklauso“, – dėstė Patricija.

Vietiniai nerekomenduoja vykti

Moteris pasidalijo ir lietuvių, gyvenančių Italijoje, raginimais susilaikyti nuo kelionių į Italiją.

„Sveiki visi. Matau labai karštą diskusiją, ar skristi šiomis dienomis ar kitą mėnesį į Italiją. Mes, čia gyvenantys, nuoširdžiai patariam susilaikyti. Bet ar negeriau būtų, kad kažkas labiau kompetentingas, kaip, pavyzdžiui, Lietuvos ambasada realiai pateiktų problemą, paaiškintų žmonėms, kokia čia reali situacija? Jei jau italai nesugebėjo užkirsti kelio tokiam susirgimų kiekiui, padėkim Lietuvai apsisaugoti, mokantis iš kitu klaidų“, – pirmadienio ryte buvo rašoma vienoje feisbuko keliautojų grupėje.

Su „Delfi“ susisiekė dar viena skaitytoja Karolina, kuri planuoja slidinėjimo kelionę į Italiją kovo pradžioje. Kaip ji pasakojo, šiuo metu neturi jokios informacijos iš agentūros, ką reikėtų daryti. Moteris susisiekė su draugu iš Italijos, kad sužinotų realią situaciją.

„Man viskas gerai, bet situacija nėra labai gera. Deja, čia protrūkis (koronaviruso – aut. past.) ir patvirtintų užsikrėtimo atvejų daugės. Vičenzoje šiuo metu viskas gerai, dirbu. Tačiau mes nežinome, kaip artimiausiu metu liga vystysis toliau. Turime apgalvoti, kad jei bus daug užsikrėtimo atvejų, būsime karantinuoti. Dabar karantine yra tik keletas kaimų, tačiau nežinome, kas bus toliau. Niekas to nežino ir niekas nežino, nuo ko prasidėjo pirmoji infekcija“, – Karolinai rašė draugas, gyvenantis Vičensos miestelyje, esančiame 75 km nuo Venecijos.

„Dabar Lietuvos ambasados Italijoje puslapyje tik radau informacijos, ką rekomenduojama daryti. Kol kas tik tiek. Skrydis kovo 7 dieną, tai gal dar pasikeis situacija. Agentūra sutvarko kelionės dokumentus, tai kol kas iš jų jokių žinių neturiu“, – pasakoja Karolina.

„Visi šiame puslapyje pateikti patarimai yra tik rekomendacinio pobūdžio. Ar vykti į konkrečią valstybę, keliautojas turi nuspręsti pats“, – rašoma LR ambasados Italijoje interneto puslapyje.

Bilietas į Italiją – 7 eurai

Kaip „Delfi“ informavo pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ atstovai, šiuo metu visi bendrovės skrydžiai vykdomi kaip įprasta. „Laikysimės visų paskelbtų visuomenės sveikatos instrukcijų“, – rašoma komentare.

Tačiau čia pat atkreipia dėmesį, kad dėl transporto streiko Italijoje vasario 25 d. galima tikėtis nedidelių skrydžių į Italiją ir iš jos sutrikimų.

Tiesa, „Ryanair“ interneto puslapyje galima atrasti skrydžių pasiūlymų už įspūdingai žemą kainą. Pavyzdžiui, šiandien, vasario 24 d., iš Londono į Veneciją, Milaną ir Turiną galima nuskristi už vos 7 eurus į vieną pusę. Tuo metu iš Vilniaus į Milaną galima rasti skrydžių vasario 29 d. už 27 eurus.

Klientai keičia kelionių kryptis

Kaip pažymi kelionių agentūros „Baltic tours“ atstovė Rasa Levickaitė, šiuo metu į agentūrą kreipiasi labai daug klientų. Vieni esą nori keisti kelionės kryptį, o nauji klientai nebesirenka kelionių į Italiją.

„Tie, kurie yra suplanavę keliones į Italiją, Vakarų Europą, pavyzdžiui, Prancūziją, Šveicariją, domisi galimybėmis pakeisti kelionę į, tarkim, Egiptą, Maroką. Naujai ateinantys klientai nebesirenka kelionių į Italiją ar vėlyvojo slidinėjimo, o renkasi naujas kryptis, kur, tikėtina, net kainos gali brangti dėl tokios situacijos, pavyzdžiui, Egipte“, – teigia R. Levickaitė.

Anot pašnekovės, tuose Italijos regionuose, kur nėra karantinuoti miestai arba nėra uždrausta keliauti, klientui pageidavus, agentūra kelionės pasiūlymą parduoda.

„Esame tarpininkai, nes nesame skrydžio bendrovė, kurios galioje būtų nuspręsti vykdyti skrydžius ar ne. Vadovaujamės Užsienio reikalų ministerijos, taip pat Užkrečiamų ligų ir AIDS centro rekomendacijomis. Jei bus uždrausta vykti ar bus nerekomenduojama vykti į Italiją, perskirstysime savo kelionių pasiūlymų portfelį.

Į Venecijos karnavalą nesiūlome kelionių. Siūlome į slidinėjimo kurortus Italijos šiaurėje, taip pat į Romą, kitus Italijos miestus, išskyrus Veneto regioną, Lombardiją. Tiek skrydžius parduodame, tiek organizuotas keliones toliau šiandien vykdome“, – komentuoja „Baltic Tours“ atstovė.

Ar galima atgauti pinigus už skrydį?

R. Levickaitė pabrėžia, kad klientui pageidavus grąžinti pinigus už kelionę, tai esą priklauso nuo pirkimo dokumentuose pažymėtų sąlygų. Pašnekovė pažymi, kad su kai kuriomis skrydžių bendrovėmis, tarkim, „airBaltic“ ar „Lufthansa“, priklausomai nuo bilieto tarifo, jis perkamas su keičiama data arba keičiama keleivio pavarde. Tokį bilietą, anot jos, už papildomą priemoką arba kartais nemokamai, priklausomai nuo vietos lėktuve, yra galimybė keisti.

„Perkant bilietus, galioja tam tikros sąlygos, jos nėra universalios. Pavyzdžiui, perkate skrydį su persėdimu su „Lufthansa“, jums galioja viena taisyklė ir galite už mažą priemoką keisti datą. Tuo metu aš perku su pigių skrydžių bendrove, tarkim, „Ryanair“, patį pigiausią bilietą, tad neturiu galimybės bilieto nei keisti, nei grąžinti. Turiu tą bilietą panaudoti arba išmesti. Tada yra organizuotų kelionių atvejai – „Novaturo“, „Tez touro“, kur galioja kelionių organizavimo sąlygos. Ten priklauso, kiek liko dienų iki kelionės. Susiskaičiavus jas, tam tikra suma yra grąžinama arba negrąžinama, arba privaloma susimokėti likutį“, – aiškina pašnekovė.

Vykdo tik slidinėjimo keliones

Kelionių agentūros „Novaturas“ komunikacijos projektų vadovė Dovilė Zapkutė „Delfi“ komentavo, kad šiuo metu į Šiaurės Italiją vykdomos tik slidinėjimo kelionės.

„Žmones skraidiname į Bergamo oro uostą, iš kur keliautojai pervežami į slidinėjimo kurortus, esančius šiauriau nuo Bergamo. Skrydžius vykdome kas savaitę. Artimiausias reisas – vasario 29 d.“, – nurodė D. Zapkutė.

Anot jos, slidinėjimo kurortai yra ganėtinai izoliuoti, nuo karantinui uždarytų miestelių yra nutolę bent per 300 kilometrų.

„Situaciją nuolat stebime ir jai pasikeitus, imtumės būtinų veiksmų, kad žmonės būtų saugūs. Užsienio reikalų ministerija nuo šiandien pataria nevykti į 12 miestelių Veneto ir Lombardijos regionuose, kurie yra uždaryti karantinui. Keliauti visur kitur nėra nerekomenduojama, patariama laikytis saugumo priemonių“, – akcentuoja „Novaturas“ atstovė.

Ji taip pat pažymi, kad kelionių organizatorius yra sulaukęs užklausų iš keleto klientų. „Suprantame, kad situacija kelia nerimą, bet stengiamės kliautis kompetentingų institucijų rekomendacijomis – pirmiausiai, Užsienio reikalų ministerijos, kuri rekomenduoja imtis atsargos priemonių. Žmonėms patariame laikytis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų – vengti kontakto su peršalusiais ar karščiuojančiais žmonėmis, dažnai plauti rankas, prisidengti čiaudint“, – dėsto D. Zapkutė.

Anot jos, šiandien kelionių organizavimo planai nesikeičia ir vyksta kaip įprastai. Kelionių keitimo ar nutraukimo atvejams taikomos įprastos sąlygos, tad esą reikėtų kiekvieną sutartį žiūrėti individualiai.

„Kuo anksčiau yra nutraukiama sutartis, tuo didesnė sumokėtų už kelionę pinigų suma yra grąžinama keliautojui. Žmonių saugumas mums svarbiausias, kol kas situacija tokia, ją nuolat stebime ir, jei reikės, į pasikeitimus reaguosime greitai. Pasaulis su tokiu virusu susiduria bene pirmą kartą, todėl situacija labai jautri ir bet kada gali pasikeisti, todėl ir sprendimai nėra galutiniai“, – aiškina „Novaturas“ komunikacijos projektų vadovė.

Gavo tik keletą keliautojų užklausų

Anot kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovės Ingos Aukštuolytės, bendrovė skrydžius į Italijos slidinėjimo kurortus vykdys, kaip numatyta, pagal grafiką, nes „Tez Tour“ organizuoja slidinėjimo keliones slidinėjimo kurortuose Trento savivaldybėje, Pietų Tirolio regione, kurie nepatenka į užsienio reikalų ministerijos nerekomenduojamų vykti regionų sąrašą.

„Susisiekėme su kolegomis iš Italijos biuro. Buvome patikinti, kad situacija rami – gyvenimas kalnų kurortuose vyksta kaip įprasta. Keliautojai, vykstantys slidinėti, gyvena nedideliuose kalnų miesteliuose, kurie nėra masiškai apgyvendinti. Situaciją nuolat stebime, su biuru Italijoje palaikomas ryšys. Jei padėtis keistųsi, esame pasirengę reaguoti nedelsiant“, – „Delfi“ komentavo I. Aukštuolytė.

Agentūros atstovė pridūrė, kad yra gavusi keletą užklausų iš keliautojų dėl situacijos Italijoje, tačiau atsisakiusiųjų keliauti į Italiją šiuo metu nėra. I. Aukštuolytė tikino, kad kiekvienas keliautojų prašymas yra nagrinėjamas individualiai.

Rekomendacijos vykstantiems į Italiją

„Delfi“ primena, kad URM vykstantiesiems į Italiją rekomenduoja imtis atsargos priemonių, nepataria vykti į 12 savivaldybių šiaurės Italijoje. Rekomenduojama nevykti į šalies šiaurėje esančias kai kurias Lombardijos bei Veneto regionų savivaldybes.

Lombardijoje patariama nevykti į Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano savivaldybes, Veneto regione – į Vo’ Euganeo, Mira. Diplomatai primena, kad Italijos valdžia uždraudė vykti į šias savivaldybes ir iš jų išvykti

ELTA skelbia, kad Italijos Civilinės saugos agentūros vadovas Angelo Borrellis pranešė jau apie penktą auką, kuri mirė nuo naujojo koronaviruso.

Italijoje šiuo metu 219 žmonių diagnozuotas koronavirusas, Lombardijos regione fiksuoti 167 užsikrėtimo atvejai, Veneto – 27, o Emilijos-Romanijos – 18. Keli patvirtinti užsikrėtimo atvejai yra ir dar dviejuose regionuose.

Lietuvos oro uostai imsis papildomų priemonių dėl keleivių apsaugos

Nuo vasario 24 d. Lietuvos oro uostuose taikomos papildomos rizikos valdymo priemonės dėl koronaviruso užsikrėtimo atvejų Italijoje. Tikrinami ir konsultuojami visi iš Šiaurės Italijos oro uostų į Lietuvą atvykstantys keleiviai, oro uostuose tai atlieka Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ir savanoriai, rašoma Lietuvos oro uostų atsiųstame pranešime žiniasklaidai.

„Šiuo metu minėti keleiviai į B sektorių patenka iš lauko ir neina likusia terminalo dalimi. Į šią zoną nukreipiami tiek keleiviai, tiek jų bagažas. Teigiama, kad tokiu būdu keleivių srautas iš padidėjusios rizikos teritorijų – maksimaliai atribojamas nuo kitų keleivių srauto. Tokios priemonės bus taikomos visą laikotarpį, kurį jų imtis rekomenduos sveikatos specialistai“, – teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)