„Visi sakė – „vargšeliai“. O čia niekas nedejavo. Turėjome nemokamą internetą ir nemokamai gavome vyno. Tris kartus per dieną maitino. Buvo didelis pasirinkimas“, – pasakojo į pensiją išėjusi medicinos sesuo Zahra Jenning iš Didžiosios Britanijos.

Į klausimą, ar patiko kelionė, ji atsakė: „Buvo nuostabu.“

Kaip rašoma independent.co.uk, 1 544 keleiviai ir 802 įgulos nariai nė nesapnavo, kad dėl sustojimo Honkongo uoste jų ilgai nenorės priimti joks uostas, baiminantis, kad kuris nors iš keleivių gali būti užsikrėtęs koronavirusu, kuris išplito Uhane, Kinijoje ir jau nusinešė daugiau nei 1 500 gyvybių.

Kruizinio laivo nepriėmė Japonija, Taivanas, Guamas, Filipinai ir Tailandas, galiausiai Kambodža leido laivui prisišvartuoti ir paaiškėjo esą niekas iš keleivių nėra užsikrėtęs virusu. Visgi vėliau nustatyta, kad vienas žmogus buvo infekuotas.

Vienintelis keliautojų nusiskundimas? „Prieš kelias dienas baigėsi daržovių troškinys su mėsa ir pomidorų padažas. Bet nesvarbu, viskas buvo puiku“, – patikino 60 m. chemijos įmonės darbuotojas iš Naujosios Zelandijos Robertas Sayersas.

Kai kruizinio laivo „Diamond Princess“, kuris dabar stovi Jokohamoje (Japonija), 218-ai keleivių diagnozavo koronavirusą, imta baimintis, kad visų aplink Aziją plaukiojusių kruizinių laivų keleiviai gali būti virusio nešiotojai.

Praėjusį penktadienį Vietnamas nepriėmė dviejų laivų.


Buvo Valentino diena, kai iš „Westerdam“ laivo išlipo pirmieji keleiviai. Iš Kambodžos sostinės atskrido ministras pirmininkas Hun Senas, jis spaudė keleiviams rankas, dalino rožes. Ant autobusų iškabino plakatus su užrašu „Sveiki atvykę į Kambodžą“, visi keleiviai gavo nemokamas vizas.

Dėl pažeidimų žmogaus teisių srityje Vakarų valstybių smerkiamas autoritarinis politikas H. Senas sakė: „Šiuolaikinė viso pasaulio liga yra baimė ir diskriminacija. Jei Kambodža neleistų šiam laivui prisišvartuoti, kur dėtųsi tie 2 000 žmonių?“

Kruizinių kelionių kompanija „Holland America“ išsiuntė laiškus visiems keleiviams ir pažadėjo kompensuoti visas kelionės išlaidas, suteikti kitą nemokamą 14 dienų kruizą ir nupirkti lėktuvo bilietus kelionei namo.

Pažadėta, kad lėktuvų bilietai bus tokios klasės, kokios žmonės juos įsigijo.

Kruizinė kelionė turėjo baigtis Šanchajuje šeštadienį. Šanchajuje buvo 14 laipsnių šilumos, apsiniaukę, lijo. Sihanukvilyje švietė saulė ir džiugino 27 laipsniai šilumos.

„Holland America“ suorganizavo autobusų, kad kruizinio laivo keleivius nuvežtų į paplūdimį, esantį priešais H. Seno vasarvietę Sihanukvilyje, supamą kiniškų kazino.

„Puikiausias kruizas mano gyvenime. Įprastai nusiperki bilietą į kruizą ir tiksliai žinai, ką už jį gausi. Šis kruizas buvo nuotykis“, – sakė į pensiją išėjęs aeronautikos inžinierius Pierre Ashby iš Kanados.

Jo žmona sėdėjo šalia jo basomis kojomis, vilkėdama geltoną maudymosi kostiumėlį, rankoje laikydama dvi raudonas rožes. Ji šypsojosi ir mojo ranka į jūrą.