L. Graužinienė feisbuke pasidalijo trumpa savo užrašų ištrauka. „Vasario 16–osios proga – „Tulpių pašto“ autentiškumo įrodymas“, – taip savo įrašą feisbuke įvardijo buvusi Seimo pirmininkė.

„Prezidentė į Seimą atvažiavo gerokai anksčiau, nei visada atvykdavo į renginį. Nėjo įprastu maršrutu, bet pasivedė mane į šalį. Viešųjų ryšių akcijai buvo pasiruošta iš anksto, tačiau Prezidentės nuotaika staigiai pasikeitė, kai aš jai pasakiau, kad žinau, kas čia vyksta. Po švenčių atėjo žinia iš Grybauskaitės, kad aš turiu susikurti atskirą el. paštą, kad galėtume tiesiogiai bendrauti“, – rašė buvusi Seimo vadovė.

„Jos el. pašto adresas buvo tulpės@lrpk.lt. Nustebau, kad adresas prezidento kanceliarijos. Sprendimas buvo toks, kad jei prezidentė rašo iš Prezidentūros kanceliarijos serverio, negaliu naudoti asmeninio el. pašto. Seimo IT skyriaus specialisto buvo paprašyta sukurti atskirą el. paštą, buvo nutarta jį naudoti tik atskirame telefone, apie tai Seimo žinojo tik keli žmonės. Ilgai galvojau, kaip čia pasivadinti, pasirinkau lietuvišką vardą egle@lrs.lt“, – feisbuke prisiminimais apie bendravimą su D. Grybauskaite rašė L. Graužinienė.

Dalia Grybauskaitė ir Loreta Graužinienė

Buvusi politikė rašė, kad jai juokinga, jog iki šiol Seimo komisija bando patvirtinti minėto elektroninio pašto autentiškumą.

„Taigi nuo to laiko buvau priimta į „tulpių pašto draugiją“. Juokingai atrodo, kad Seime sudaryta komisija tulpių pašto autentiškumui patvirtinti niekaip nebaigia darbo, o visi viešai postringauja apie tai, kad Grybauskaitė nepatvirtino jų autentiškumo. Gerbiamieji, įrodymai laukia jūsų Seimo serveriuose, o jei jau spėjo sunaikinti, tai visai juk nesunku specialistams juos atkurti. Net neabejoju, kad „tulpių pašto“ laiškų turinį žino ne tik Eligijus Masiulis, kuris bando tai panaudoti savo gynybai. Kantrybė turi ribas, patys prisiprašėte. Kuo mažiau paslapčių, tuo tapsime laisvesni“, – rašė L. Graužinienė. Žadėdama ir atsiminimų tęsinį.

„Nieko nekomentuosiu“

Naujienų portalas lrytas.lt pirmadienio rytą pakalbino buvusią Seimo pirmininkę. Ji teigė, kad viešas įrašas po kurio laiko buvo rodomas tik jos feisbuko draugams. Paklausta, kodėl taip pasielgė, buvusi politikė nenorėjo daug kalbėti.

„Koks jums skirtumas?“ „Aš nieko nekomentuosiu. Pasakiau tą, ką norėjau pasakyti, ką ir parašiau feisbuke. Daugiau komentarų šia tema nebus“, – į užduotą klausimą atsakė buvusi Seimo vadovė.

Aptarinėjo svarbius klausimus

2018 metų pavasarį žiniasklaida paskelbė prieš kelerius metus buvusį šalies vadovės susirašinėjimą su politinės korupcijos byloje kaltinamu buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu. D. Grybauskaitė 2014–2016 metais E. Masiuliui rašydavo iš elektroninio pašto tulpes@lrpk.lt.

Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Laiške prieš 2016 metų Seimo rinkimus D. Grybauskaitė rašė, kad būsimas premjeras Saulius Skvernelis „jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“. Ji paragino E. Masiulį įkalbėti tuomet valdžioje buvusius socialdemokratus, kad S. Skvernelis „neturėtų užimti ministro posto, jei pereina į nekoalicinę partiją.“

Prezidentūra tada atsisakė komentuoti paskelbtas laiškų ištraukas ir jų autentiškumą.