Pasak Katsunobu Kato, 44 nauji užsikrėtimo atvejai nustatyti atlikus dar 221 naują testą. Po jų nustatytų užsikrėtimo atvejų skaičius laive „Diamond Princess“ padidėjo iki 218, be to, dar užsikrėtė vienas karantino pareigūnas.

Dabar pareigūnai nori išvežti iš laivo pagyvenusius žmones, jei jų testų rezultatai neigiami, ir pasiūlyti jiems vyriausybės skirtą apgyvendinimą, sakė ministras.

„Norime pradėti šią operaciją rytoj ar vėliau“, – žurnalistams sakė K. Kato.

Nauji ligos atvejai diagnozuoti 43 keleiviams ir vienam įgulos nariui.

„Diamond Princess“ prie Japonijos krantų stovi nuo vasario 3-iosios, kai paaiškėjo, kad vienam buvusiam šio laivo keleiviui, praėjusį mėnesį išlipusiam Honkonge, nustatytas naujasis koronavirusas, dabar gavęs oficialų pavadinimą COVID-19.

Netrukus po to laive buvo paskelbtas karantinas, pareigūnai paprašė keleivių ir įgulos narių likti jame iki vasario 19 dienos.

Tie, kuriems buvo nustatytas virusas, perkeliami iš laivo į medicinos įstaigas, tačiau buvo keliama klausimų, ar karantinas laive veikia, nes kone kasdien nustatoma dešimtys naujų užsikrėtimo atvejų.

Laive likusių keleivių buvo paprašyta neiti iš savo kajučių. Žmonės tik trumpam išleidžiami į atvirus denius, bet tuo metu turi dėvėti apsaugines kaukes.

Keleivių taip pat paprašyta būnant lauke laikytis atokiau vieniems nuo kitų, be to, jiems išdalyti termometrai, kad jie galėtų reguliariai matuoti savo temperatūrą.

Dėl koronaviruso baimės į Azijos uostus neįleistas JAV kruizinis laivas atvyko į Kambodžą

Vienas JAV kruizinis laivas, neįleistas į kelis Azijos uostus tvyrant nerimui, kad vienas jo keleivių gali būti užsikrėtęs naujuoju koronavirusu, ketvirtadienį atplaukė prie Kambodžos krantų, o nusivylę poilsiautoja reiškė viltis, kad jų patiriami nepatogumai greitai baigsis.

Vasario 1-ąją iš Honkongo išplaukęs laivas „Westerdam“ turėjo užtikrinti savo 1 455 keleiviams dviejų savaičių pasakišką kelionę po Rytų Aziją, turėjusią ateinantį šeštadienį pasibaigti Japonijos Jokohamos uoste.

Tačiau laineris nebuvo įleistas į Japoniją, Guamą, Filipinus, Taivaną ir Tailandą, baiminantis naujo koronaviruso epidemijos, Kinijoje jau pareikalavusios daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių gyvybių.

Kruizų organizatorė „Holland America“ tvirtino, kad laive niekas neužsikrėtęs į ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) sukėlėją panašiu virusu. Galiausiai Kambodža trečiadienį pranešė, kad „Westerdam“ galės atplaukti į Sihanukvilį šalies pietų pakrantėje.

Ryte žvelgiant iš Sihanukvilio laivas jau buvo matomas ties horizontu.

„Iš #Westerdam pirmąsyk pastebėta žemė, saulei tekant virš Kambodžos“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė keleivė Christina Kerby. Ji pridūrė, kad keleiviai prieš išsilaipindami turės pasitikrinti sveikatą.

Kambodžos premjeras Hunas Senas yra uolus Kinijos sąjungininkas ir reiškė palaikymą Pekino pastangoms suvaldyti viruso COVID-19 epidemiją. Praeitą savaitę jis netgi nuvyko į Kiniją, kad pademonstruotų savo solidarumą.

„Leidimu prisišvartuoti [kruiziniam laivui] siekiama stabdyti baimės ligą, apėmusią pasaulį“, – trečiadienį jis sakė vyriausybės politiką remiančiam naujienų portalui „Fresh News“.

„Privalome padėti jiems, kai jie mūsų paprašė pagalbos“, – pridūrė Hunas Senas.

Kambodža, savo teritorijoje iki šiol patvirtinusi vieną užsikrėtimo COVID-19 atvejį, iš Kinijos yra gavusi milijardus dolerių paskolų ir investicijų.

„Westerdam“ keleivis Stephenas Hansenas anksčiau sakė naujienų agentūrai AFP buvęs nusivylęs, kai laivą atsisakė priimti Tailandas, bet vylėsi galėsiąs išsilaipinti Kambodžoje.

„Lieka vis mažiau šalių, kur galima mėginti!“ – kalbėjo jis.