Svarbus didmiestis, kuriame praėjusių metų pabaigoje kilo vadinamasis „2019–nCoV“ virusas, nuo sausio 23 dienos tapo izoliuota zona, ribojančia vienuolikos milijonų žmonių judėjimą. Naujausios praneštų atvejų tendencijos iš esmės patvirtina preliminarų matematinį modeliavimą, kurį naudoja Londono higienos ir tropinės medicinos mokykla (LSHTM) epidemijos plitimo dinamikai prognozuoti.

„Remiantis prielaida, kad dabartinės tendencijos kurį laiką išliks, mes vis dar prognozuojame, kad užsikrėtimų virusų atvejų skaičius Uhane piką pasieks vasario pabaigoje, – sekmadienį elektroniniame laiške rašė infekcinių ligų epidemiologijos docentas Adamas Kucharskis. – Esama daug neaiškumo, todėl labai atsargiai prognozuoju tikslią piko datą, bet, remiantis dabartiniais duomenimis, visiškai tikėtina, kad sulauksime daugiau nei 5 proc. užsikrėtimų virusu pikinio lygio“.

Tai galimai reikštų, kad bent vienas iš dvidešimties žmonių būtų infekuotas mieste iki pasiekto epidemijos piko momento, aiškino A. Kucharskis, pridurdamas, kad situacija gali pasikeisti, jeigu viruso plitimas artimiausiomis dienomis sulėtėtų. Šios prognozės nurodo ne ateinantį atvejų skaičiaus augimą Uhane, bet galimybę, jog bendras dabartinis užsikrėtusiųjų skaičius neatspindi visų užregistruotų infekcijų, ypač lengvesnio pobūdžio.

Kinijos bei pasaulio sveikatos priežiūros institucijos nekantrauja sužinoti, ar didžiausios pasaulyje kada sutelktos pastangos buvo veiksmingos siekiant sulėtinti plaučių uždegimą sukeliančio viruso plitimą Uhane ir Hubėjaus provincijos miestuose, uždarame regione su 60 mln. žmonių.

A. Kucharskis, kurio tyrimas sutelktas ties infekcinių ligų dinamika, ir jo kolegos savo modeliavimus pagrindė įvairiomis prielaidomis dėl „2019–nCoV“ viruso, tokiomis kaip 5,2 dienos trunkantis inkubacinis laikotarpis, 6,1 dienos uždelsimas nuo pirmųjų simptomų pasireiškimo iki infekcijos patvirtinimo; taip pat faktas, kad apie 10 milijonų žmonių Uhane susiduria su rizika būti infekuoti.

Remiantis šiomis prielaidomis viruso išplitimo 5 proc. lygis prilygsta apie 500 000 bendrų infekcijų. Toks skaičius smarkiai viršija užsikrėtimo virusu atvejų skaičių Uhane, kurį iki sekmadienio vidurnakčio paskaičiavo provincijos sveikatos institucijos – 16 902.

Mokslininkai nustatys žmonių, užsikrėtusių „2019–nCoV“ virusu, ir visų gyventojų santykį, po to, kai galės atlikti atitinkamus serologijos testus, padėsiančius nustatyti asmenis, kurių kraujyje yra antikūnių, besigaminančių reguojant į virusą.

Palyginimui, apie 10 proc. gyventojų gali užsikrėsti gripu per didelę grėsmę keliančias epidemijas, ir paprastai 1–2 proc. žmonių užsikrečia virusine respiratorine infekcija per įprastus metus, teigė Inas Barras, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gripo tyrimų centro (Melburnas) direktoriaus pavaduotojas.

„Smarkiai nuvertintas“

Šiuo metu pateikiamas žmonių, užsikrėtusiųjų „2019 nCoV“ virusu Uhane, skaičius „gali būti smarkiai nuvertintas“, penktadienį publikuotame tyrime teigia Manuelis Battegay ir jo kolegos iš Bazelio universiteto (Šveicarija).

„Susitelkiant ties tūkstančiais rimtų atvejų, lengvos formos ar besimptomiai atvejai, kurie galimai sudaro daugumą „2019 nCoV“ infekcijų, gali likti didžiąja dalimi neatpažinti, ypač gripo sezono metu“, teigiama tyrime.

Kinijos valdžia per pastaruosius du mėnesius suskaičiavo per 40 000 atvejų, iš kurių daugiau nei 900 baigėsi mirtimi.
Oficiali statistika galimai „smarkiai nuvertina bendrą situaciją“, teigia M. Battegay ir jo kolegos.

Iš pirmųjų maždaug 17 000 atvejų apie 82 proc. yra lengvos formos, 15 proc. sunkūs ir 3 proc. kritiniai, penktadienį pranešė PSO. Iš 138 ligonių, hospitalizuotų Uhano universitetinėje Džognano ligoninėje per pirmąsias keturias sausio savaites, 25 proc. buvo paguldyti į intensyvios terapijos skyrius, 4,3 proc. mirė, parodė penktadienį Amerikos medikų asociacijos žurnale publikuotas tyrimas.

Nors sparčiai plintantis, užkrečiamas koronavirusas sunkiai susargdino tūkstančius žmonių ir perpildė ligonines, bendra mirštamumo rizika, ko gero, yra mažesnė nei 1 proc., sakė Ianas Lipkinas, Kolumbijos universiteto visuomenės sveikatos mokyklos (Niujorkas) Infekcijų ir imuniteto centro direktorius.

Žmonės su lengvais simptomais ir visiškai be jokių simptomų šiuo metu nėra įtraukti į atvejų statistiką, sakė jis žurnalistams sekmadienį. Pastarosiomis dienomis sulėtėjęs praneštų atvejų skaičiaus augimas yra „aiškiai apčiuopiamas“, sakė I. Lipkinas, neseniai grįžęs į Jungtines Valstijas iš Kinijos, kur konsultavo protrūkio klausimais.

Jis kalbėjosi su žurnalistais 14 parų skirto namų karantino sąlygomis.

Jeigu iki šiol naudotos priemonės protrūkiui pažaboti bus veiksmingos, trečiąją ar ketvirtąją vasario savaitę turėtumėme pastebėti „dramatišką užsikrėtimo atvejų skaičius sumažėjimą“, sakė jis. Šiltesni, ankstyvo pavasario orai taip pat gali pristabdyti viruso plitimą, sakė jis.

Kai kurie tyrimai rodo, kad infekuotam asmeniui simptomai gali nepasireikšti keturiolika dieną ar daugiau, atvejų tyrimas ir patvirtinimas užtrunka dar kurį laiką. Todėl laikas, kol bus nustatyta, ar Kinijos beprecedentės ligos kontrolės priemonės veiksmingos, nusitęs.

Artimiausios savaitės – „kritinės“

„Artimiausios dvi savaitės yra iš tiesų kritinės, kad suprastume, kas vyksta, – ketvirtadienį, duodamas interviu Melburne, sakė Benjaminas Cowlingas, Honkongo universiteto Epidemiologijos ir biostatistikos skyriaus vadovas. – Ir ar jis išplis į kitas vietoves, ar, atvirkščiai, – mums pavyko išvengti pasaulinės pandemijos dėl iki šiol pasitelktų kontrolės priemonių?“

Sekmadienio duomenimis, užsikrėtimo virusu atvejų Uhane ir Hubėjaus provincijoje skaičius per pastarąsias kelias dienas sumažėjo.

„Atvejų iš Hubėjaus provincijos skaičius stabilizuojasi, ir galime kalbėti apie keturių dienų stabilizavimosi laikotarpį, kai atvejų skaičius neaugo, – žurnalistams šeštadienį sakė PSO sveikatos ekstremalių situacijų programos vykdomasis direktorius Mike‘as Ryanas. – Tai gera žinia, kuri greičiausiai atspindi pasitelktų kontrolės priemonių poveikį“.

Už Hubėjaus ribų užsikrėtimų virusų atvejų skaičius „sulėtėjo, stabilizavosi“, sakė M. Ryanas. Neaišku, kuriose iš šių provincijų pavyksta sukontroliuoti ligą ir kuriose jos atvejų skaičius dar gali augti, sakė jis.

„Mes viliamės, kad padėtis stabilizuojasi ne tik Uhane, bet ir už jo ribų, – sakė M. Ryanas. – Bet vėlgi, dar labai labai labai anksti prognozuoti kokius nors skaičius“.

„Uhane ir Hubėjuje ligos protrūkis vis dar labai intensyvus, ir vis dar esama didžiulių rizikų beveik visose kitose provincijose, tad palaukim ir pamatysime“, – sakė jis.

Kinijos vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad šalies žemyninėje dalyje vėl užfiksuotas naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių reikšmingas pagausėjimas po ankstesnės dienos menamo atokvėpio, o mirus dar 97 pacientams bendras protrūkio aukų skaičius išaugo iki 908 ir viršijo mirusiųjų nuo 2002–2003 metų ūmaus kvėpavimo takų sutrikimo (SARS) skaičių.