Vietos šaltinių žiniomis, vien praėjusią naktį į Idlibą – paskutinį Sirijos sukilėlių bastioną – atvyko 120 turkų karinės technikos vienetų.

Tarp perkeliamos karinės technikos – tankai „Leopard“, šarvuotieji transporteriai, reaktyvinės salvinės ugnies sistemos ir sunkvežimiai su šaudmenimis.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ primena, kad anksčiau per Sirijos vyriausybinių pajėgų puolimą Idlibe trys iš 12-os vadinamojoje deeskalacijos zonoje esančių Turkijos stebėjimo postų buvo atkirsti nuo komunikacijos linijų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskelbė Damaskui ultimatumą iki vasario pabaigos atitraukti vyriausybines pajėgas nuo turkų stebėjimo postų Idlibe. Jis pagrasino, kad Damaskui neįvykdžius šio reikalavimo Ankara pati išspręs problemą.

Praėjusią savaitę Ankara pranešė, kad nuo Damasko režimo pajėgų ugnies Idlibe žuvo aštuoni turkų kariai.

Gynybos ministras Hulusi Akaras informavo, kad atsakydamos turkų pajėgos smogė 54 Damasko režimo pajėgų taikiniams ir „neutralizavo“ daugiau nei 70 sirų karių.

Sekmadienį H. Akaras įspėjo, kad jei toliau bus pažeidinėjami Sočio ir Astanos susitarimai dėl Sirijos, Ankara šiai problemai spręsti gali imtis „planų B ir C“ .

Pratęs derybas


Turkijos ir Rusijos delegacijos pirmadienį vėl susitiks Ankaroje aptarti padėties vadinamojoje deeskalacijos zonoje Sirijos Idlibo provincijoje, pranešė Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Remiantis agentūros šaltiniais, derybos turėtų būti atnaujintos artimiausiomis valandomis.

Anatolijos naujienų agentūra primena, kad turkų derybininkams vadovauja Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sedatas Onalas, o delegaciją sudaro „URM, Generalinio štabo ir Nacionalinės žvalgybos valdybos atstovai“.

Rusijos delegacijai vadovauja užsienio reikalų viceministras Sergejus Veršininas ir prezidento specialusis pasiuntinys Sirijai Aleksandras Lavrentjevas. Delegacijos sudėtyje taip pat yra Gynybos ministerijos bei žvalgybos atstovų.

Praėjusį šeštadienį Ankaroje įvyko pirmasis derybų raundas, trukęs maždaug tris valandas. Turkijos televizija TRT pranešė, kad derybininkai svarstė klausimą dėl turkų pajėgų stebėjimo postų Idlibe likimo.

Pagal Astanoje pasirašytus susitarimus dėl Sirijos Turkija „deeskalacijos zonoje“ Idlibo provincijoje įsteigė 12 stebėjimo postų. Dalis jų atsidūrė paskutinį Sirijos sukilėlių bastioną puolančių Damasko vyriausybinių pajėgų užnugaryje.

Praėjusią savaitę Ankara pranešė, kad nuo Damasko režimo pajėgų ugnies Idlibe žuvo aštuoni turkų kariai.

Gynybos ministras Hulusi Akaras informavo, kad atsakydamos turkų pajėgos smogė 54 Damasko režimo pajėgų taikiniams ir „neutralizavo“ daugiau nei 70 sirų karių.