„Tikimės, kad Rusija kiek įmanoma greičiau sustabdys režimą“, – žurnalistams Azerbaidžano sostinėje Baku sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Turkija ir Rusija remia priešingas Sirijos konflikto stovyklas, bet abi šalys stengėsi rasti politinių sprendinių šiaurės vakarinei Idlibo provincijai.

Sirijos režimo atnaujintas puolimas kelia pavojų esamiems taikos susitarimams ir išprovokavo aukų pareikalavusių susirėmimų tarp Turkijos ir sirų pajėgų. Pirmadienį per tokius susirėmimus žuvo daugiau kaip 20 karių ir su kariuomenės daliniais buvusių civilių.

M. Cavusoglu sakė, kad Turkija ir Rusija po šių susirėmimų glaudžiai tariasi dėl tolesnių veiksmų. Ministras pridūrė, kad Rusijos delegacija atvyks į Turkiją tolesnių derybų.

„Mūsų taikinys Idlibe nėra Rusija, – pabrėžė jis. – Kas ten vykdė puolimą? – Režimas. Kas atakavo mūsų karius? – Režimas... Kas trikdė mūsų stebėjimo postus. – Tai darė režimas.“

Pasak diplomatijos vadovo, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „prireikus“ galėtų susitikti derybų.

„Turėtume toliau dirbti su Rusija. Jeigu ketiname išspręsti problemas [Idlibe], spręsime jas kartu“, – pabrėžė M. Cavusoglu.

R. T. Erdoganas trečiadienį paragino Siriją atitraukti savo pajėgas nuo Idlibe esančių turkų kariuomenės stebėjimo postų ir perspėjo, kad Turkija imsis pati spręsti problemą, jeigu tai nebus padaryta iki vasario pabaigos.

Pagal 2018 metais su Maskva sudarytą susitarimą Idlibe veikia 12 Turkijos stebėjimo postų, turinčių neleisti režimo pajėgoms vykdyti puolimų.

Murako ir Surmano postai dabar yra apsupti režimo pajėgų, o kitas postas Sarakibe trečiadienį apšaudė sirų pajėgas, kad irgi nebūtų apsuptas, nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Turkija dar nekomentavo susirėmimų Sarakibe, bet M. Cavusoglu perspėjo, kad Ankara neleis Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgoms vykdyti „agresijos“.

„Žinoma, mūsų kantrybė turi ribą. Kai žuvo aštuoni mūsų kankiniai, ėmėmės atsako... Jeigu režimas toliau tęs agresiją, mes ties tuo nesustosime“, – perspėjo užsienio reikalų ministras.