Japonijos tarnybos antradienį karantinavo kruizinį laivą, plukdantį 3 711 žmonių, ir pradėjo tikrinti jų būklę po to, kai Honkonge vienam buvusiam keleiviui buvo diagnozuotas naujasis koronavirusas.

Šalies sveikatos apsaugos ministras Katsunobu Kato žurnalistams sakė, kad buvo paimti daugiau kaip 200 žmonių, esančių laive „Diamond Princess“, mėginiai.

Kol kas tėra aiškūs 31 mėginio tyrimų rezultatai, ir 10 žmonių buvo diagnozuotas koronavirusas, nurodė ministras.

„Nuo maždaug 7 val. 30 min. (vietos, 0 val. 30 min. Lietuvos laiku) išlaipinome juos iš laivo ir bendradarbiaudami su pakrantės apsaugos tarnyba išsiuntėme juos į medicinos įstaigas“, – pridūrė K. Kato.

Likusiems keleiviams ir įgulos nariams teks likti laive 14 dienų, nes, remiantis medikais, naujojo koronaviruso inkubacinis laikotarpis gali trukti iki dviejų savaičių, sakė ministras.

Britas Davidas Abelis, daugiau nei dvi savaites plaukiantis kruiziniu laivu „Diamond Princess“, sakė, kad dabar keleiviai yra įkalinti savo kajutėse.

„Mums net neleidžia atidaryti durų ir išeiti į koridorių. Maistą atneša įgula ir pabeldžia į duris. Pirmą kartą per visą kruizo trukmę įgulos nariai dėvi apsaugines veido kaukes“, – tvirtino jis.

„Labai užjaučiu tuos žmones, kurie norėjo sutaupyti pinigų ir užsisakė vietas vidinėse kajutėse – į jas nepatenka natūrali šviesa ir šviežias oras“, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad su žmona išsirinko patogesnę kajutę, kurioje yra balkonas.

Net prieš antradienį ryte paskelbiant nurodymą likti kajutėse, daugelis kruizinio laivo patalpų buvo pustuštės, nes žmonės vengia susibūrimo vietų, kad neužsikrėstų, informuoja theguardian.com.

„Vaizdas primena laivą vaiduoklį, – nurodė D. Abelis, antradienį trumpai pasivaikščiojęs po „Diamond Princess“. – Baruose mačiau kelis geriančius keleivius, tačiau, palyginus su ankstesnėmis dienomis, laivas tarytum tuščias.“

Sutuoktiniai iš Oksfordšyro grafystėje esančio Vudford Halso kaimo pirmadienį turėjo skristi į Jungtinę Karalystę, tačiau buvo priversti atšaukti skrydį, nes jų niekas neišleido iš laivo.

Daugiau kaip 20 šalių yra užfiksavusios susirgimo atvejų. Žemyninėje Kinijoje virusas pareikalavo beveik 500 gyvybių, juo užsikrėtė daugiau kaip 24 tūkst. žmonių.

Naujasis koronavirusas, Kinijos tarnybų duomenimis, pirmiausiai yra mirtinas pagyvenusiems, gretutinėmis ligomis sergantiems asmenims. 80 proc. iki šiol Kinijoje nuo viruso mirusių žmonių buvo vyresni nei 60 metų amžiaus.

Trys ketvirtadaliai sirgo tokiomis ligomis, kaip diabetas ir hipertenzija, antradienį pranešė Nacionalinė sveikatos komisija. Mirštamumas nuo koronaviruso siekia 2,1 proc. ir yra gerokai mažesnis nei per SARAS epidemiją, kai atitinkamas rodiklis buvo 10 proc.

Dagiau kaip 97 proc. naujojo sukėlėjo aukų, komisijos duomenimis, yra iš Centrinės Kinijos Hubėjaus provincijos, kur epidemija ir kilo. Iki šiol jauniausia žinoma auka yra gretutinių ligų neturėjęs 36 metų vyras iš milijoninio Uhano miesto. Už Hubėjaus ribų mirštamumo procentas yra mažiau nei 0,2 proc.

Koronavirusas pirmą kartą žmogui nustatytas gruodį Hubėjuje. Nuo tada jis išplito visoje Kinijoje ir pasiekė dar mažiausiai 24 šalis. Kinijoje, oficialiais duomenimis, užsikrėtusiųjų yra jau per 20 000, 425 asmenys mirė.