Italijos užkrečiamųjų ligų institutas ištyrė mėginius, paimtus iš Kinijos pilietės, kuriai pasireiškė karščiavimas, ir kartu su ja keliavusio asmens, bet paaiškėjo, kad nė vienas jų koronavirusu neužsikrėtęs, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Kita vertus, Italijos premjeras Giuseppe Conte sustabdė visą oro susisiekimą tarp Italijos ir Kinijos, kai buvo patvirtinta, kad du kiti į šalį atvykę kinų turistai yra užsikrėtę virusu, panašiu į mirtinai pavojingo ūmaus kvėpavimo takų sutrikimo (SARS) sukėlėją.

Kruiziniame laineryje „Costa Smeralda“ daugiau kaip 6 000 turistų praleido izoliuoti daugiau kaip 12 valandų. Apie 1 400 jų, baigusių savo kelionę Čivitavekijos uostamiestyje, pradėjo išsilaipinti vėlai ketvirtadienį.

Dar apie tūkstantis naujų keleivių įlips į laivą šiame uoste netoli Romos. Laivo operatorė „Costa Cruises“ nurodė, kad laineris penktadienį tęs kelionę.

Žinia apie atšauktą karantiną buvo paskelbta maždaug tuo pačiu metu, kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Kinijoje prasidėjusį naujojo koronaviruso protrūkį pripažino tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi.

Bendrovė „Costa Cruises“ nurodė, kad 54 metų moteris iš Makau buvo „praeitą vakarą perkelta į izoliuotą palatą laivo ligoninėje kartu jos bendrakeleiviu“.

Visi kiti maždaug iš 750 laive esančių Kinijos piliečių atrodo esantys sveiki.

„Žmonės suirzę ir pyksta“, – italų naujienų agentūrai ANSA sakė vienas laive esantis vyras, kai dar nebuvo gautas leidimas išsilaipinti. Kitas skundėsi, kad „diena buvo labai slegianti“.

„Costa Smeralda“, didžiausias „Costa Cruises“ laivas ir penktasis pagal dydį tokio tipo laivas pasaulyje, į savaitės trukmės kelionę po Viduržemio jūrą išplaukė iš Maljorkos Palmos.

Atsargumo priemonės

Minėta kinų pora sausio 25-ąją atskrido į Milaną iš Honkongo, o į laivą įlipo Italijos šiauriniame Savonos uoste.

„Costa Smeralda“ taip pat buvo užsukusi į Marselį ir Barseloną, nurodoma operatorės tinklalapyje.

Jis vėlai ketvirtadienį turėjo išplaukti į Specijos uostą šiaurės Italijoje, bet turės praleisti šią stotelę ir iškart plaukti į Savoną, pranešė žiniasklaida.

Pirminis planas išlaipinti žmones, turėjusius baigti kelionę ketvirtadienį ryte, buvo įšaldytas, kai Čivitavekijos meras Ernesto Tedesco pareiškė protestą.

„Išprotėjot? Kas jums davė nurodymą išlaipinti [keleivius]? Visus jus paduosiu į teismą!“ – jis šaukė pareigūnams, skubiai atvažiavęs į uostą savo kukliu automobiliu „Fiat 500“, rašo dienraštis „La Repubblica“.

Italijos nacionalinio sveikatos apsaugos instituto pirmininkas Silvio Brusaferro (Silvijus Bruzaferas) sakė, kad iki šiol visi įtariami užsikrėtimo koronavirusu atvejai šalyje pasirodė esantys neigiami, bet sveikatos apsaugos sistema yra „pasiruošusi bet kokiems infekcijos pasireiškimo atvejams“.

Pekinas ėmėsi beprecedenčių priemonių viruso protrūkiui sustabdyti, įskaitant faktinį karantiną daugiau kaip 50 mln. žmonių Uhano mieste ir Hubėjaus provincijoje.

Manoma, kad šiuo virusu žmonės pirmiausiai užsikrėtė viename Uhano turguje, kuriame prekiaujama laukiniais gyvūnais. Liga išplito Naujųjų metų pagal mėnulio kalendorių šventiniu laikotarpiu, kai šimtai milijonų kinų keliauja savo šalyje ir į užsienį.