„Mūsų visuomenėje gyvenantys neįgalieji taip pat turi jaustis stiprūs, turi jaustis tinkamai prisitaikę, galintys ir gebantys gyventi ir funkcionuoti šitoje visuomenėje ir, aišku, patogiausia yra jų nematyti, juos kur nors suburti į vieną įstaigą, uždaryti“, – teigė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministro teigimu, ilgą laiką neįgalius asmenis buvo siekiama izoliuoti nuo sveikosios visuomenės dalies, todėl dabar susiduriame su neįgaliųjų integracijos iššūkiais.

„Neįgaliųjų grupių, kurie turi ypatingų poreikių, yra žymiai daugiau. Yra besiplečianti grupė vaikų, kurie turi tikrai ypatingų, specialių poreikių. Tai yra autistai vaikai, su raidos sutrikimais vaikai, kuriuos mes anksčiau tiesiog sugrūsdavome į institucijas, uždarydavome, visuomenė jų nematė. Taip buvo patogiau tai sveikajai visuomenei gyventi, ir dabar mums yra labai didelis iššūkis su tais žmonėmis išmokti būti kartu, išmokti su jais darbuotis, nes jų izoliacija lemia šitų žmonių visišką atribojimą nuo visuomenės. Jie niekada nebesiadaptuoja“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

A. Veryga pabrėžė, kad neįgaliųjų poreikiai – ne tik finansų reikalaujantis dalykas. Pasak sveikatos apsaugos ministro, reikia elementariai užtikrinti, kad kurtieji arba neregintieji galėtų atvykti į gydymo įstaigas ir gauti reikalingas paslaugas.

„Mes net neįsivaizdavome, kad tokie poreikiai egzistuoja, kol nepradėjome tiesiog labai aktyviai stebėti, kas vyksta, kokių tų poreikių yra. Tikrai neretu atveju tai nėra didelių finansų reikalaujantis dalykas. Nebūtinai čia reikia kažkokius pastatus perstatyti, pertvarkyti. Bet tam, kad šitiems žmonėms būtų pritaikyta aplinka, elementariai (reikia. – ELTA) tiesiog sugalvoti, kaip tie patys kurtieji arba neregintieji galėtų atvykti į gydymo įstaigą ir gauti paslaugas“, – patikino A. Veryga, akcentuodamas, kad suvienijant jėgas galima pasiekti daug geresnių rezultatų.

Savo ruožtu, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas vylėsi, kad Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijos realiai prisidės prie įstaigų modernizacijos.

„Šiuo memorandumu, mes šiandien pasirašydami, išsakome bendrą politinį sutarimą, kad nuo kalbų pereisime prie darbų ir imsimės atsakomybės tą situaciją keisti. Galbūt nepavyks jos pakeisti per metus ar per dvejus metus, bet tai yra savivaldos ir dviejų ministerijų ilgalaikis įsipareigojimas. (...) Savivalda tikrai nesikrato tos problemos sprendimo, bet tikisi, kad ministerijos ne tik palaikys, parems, bet ir prisidės finansiškai prie įstaigų modernizacijos, įvairių reikalingų patalpų pertvarkos darbų. Gal panaudojant ne tik valstybės lėšas, bet ir Europos Sąjungos investicinių fondų lėšas“, – sakė Mindaugas Sinkevičius, džiaugdamasis, kad po ilgų debatų memorandumas pagaliau buvo pasirašytas.

Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė pabrėžė, kad įstaigų prieinamumas neapsiriboja tik fizine aplinka. Pasak D. Juodkaitės, įstaigų prieinamumas apima ir paslaugų bei informacijos neįgaliesiems pasiekiamumą.

„Mes labai akcentuojame, kad prieinamumas neapsiriboja fizine aplinka. Mes kalbame, kad ne tik erdvės, bet ir paslaugos bei informacija būtų prieinamos. Paprastai kalbant, kad ir gydytojai, ir švietimo specialistai, ir kiti visuomeninių paslaugų teikėjai turėtų galimybes ir gebėtų dirbti su įvairią negalią turinčiais savo piliečiais, savo teritorijos gyventojais“, – pažymėjo D. Juodkaitė.

Memorandumą „Dėl švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigų prieinamumo“ pasirašė LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius bei Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė.

Šiuo memorandumu siekiama užtikrinti, kad nuo 2020 metų savivaldybės kartu su minėtomis ministerijomis sutelktų pastangas ir įsipareigotų pritaikyti žmonėms su negalia bent po vieną bendrojo ugdymo mokyklą ir po vieną sveikatos priežiūros paslaugų įstaigą. Pritaikymas apims neįgalių asmenų patekimą į objektą, prieinamą aplinką patalpose, specialistų paslaugas, specialias ugdymo priemones ir kitus aktualius dalykus.

Kasmet žmonėms su negalia bus siekiama pritaikyti bent po vieną bendrojo ugdymo mokyklą ir sveikatos priežiūros įstaigą.

Memorandumas parengtas, atsižvelgiant į Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių konvencijoje numatytus įsipareigojimus bei JT Neįgaliųjų teisių komiteto 2016 metų išvadas ir rekomendacijas Lietuvai dėl švietimo įstaigų ir sveikatos priežiūros įstaigų prieinamumo užtikrinimo žmonėms su negalia.