Trečiadienį Vyriausiajai tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad susisiekimo ministras J. Narkevičius pažeidė tarnybinę etiką, kai du kartus pietavo Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir Klaipėdos uosto sąskaita. Klausimų dabar kyla tikrai daugiau nei yra atsakymų.

Jis teigė, kad prezidentai, ministrai ir premjeras tikrai yra leidę sumokėti už jų pietūs ar vakarienę.

„Klausimas labai rimtas politinių įvykių kontekste, kiekvienas politikas, matyt, turi pagalvoti du kartus iš kieno rankos kotletą valgo. Bet jeigu žiūrint šiek tiek rimčiau, dabar suformuota praktika, pagal VTEK išvadą yra labai įdomi. Nes ir pagal protokolą, yra buvę ir anksčiau ne vienas, ir ne dešimtis kartų, kai oficialiuose priėmimuose pagal protokolą, susitinkant su aukšto rango asmenimis, prezidentai, ministrai, premjeras kortelės netraukia ir už kotletą nemoka“, – sakė jis.

Ir pridūrė, kad nors kalba sukasi apie „10 eurų vertės patiekalą, problema yra daug didesnė“.

„Kitą vertus, ministro ir ministerijos aiškinimas, kad mes neturėjome kitokios galimybės, prastai sureguliuotas šitas procesas irgi nėra visiška tiesa. Nes kiekvienas ministras turi reprezentacines išlaidas ir kortelę, ja gali ir naudotis“, – svarstė politikas.

LSDP lyderis kalbėjo, kad šiuo VTEK sprendimu bene visi politikai patenka į keistą situaciją. Pavyzdžiui, ar kultūros ministras gali eiti į operos premjerą, jei Operos ir baleto teatras yra ministerijai pavaldi įstaiga.

„Praktika suformuota labai griežta, atleido ar išdalino tas indulgencijas prieš tai buvusiems dalykams. Bet aš dabar nuoširdžiai stebėsiu, kaip valstybės vadovai ir ministrai eis į operos premjeras, kai kultūros ministras gaus kvietimą, juk tai jo pavaldume. Kas čia dabar? Tas bilietas čia bus pakiša ar papirkimas, jei kainuoja 40–50 eurų? O kai prezidentas ir premjeras važiuos į krepšinio rinktines rungtynes, ten bilietai taip pat nepigūs“, – šnekėjo G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

Jis teigė, kad buvo maži dalykai per daug sureikšminti, nors supranta ir dabar politinėje erdvėje vyraujančias kalbas apie ministrą.

„Mes pamiršome tam tikrą mažareikšmiškumo sąvoką. Ar tikrai manome, kad ministrą galima už kelias dešimtis eurų papirkinėti, kažkokiu kotletu? Tai yra juokinga. Nors suprantu, kad kontekstas yra toks“, – Žinių radijo eteryje sakė G. Paluckas.

Jis taip pat teigė, kad susisiekimo ministras Ja. Narkevičius „kaip kelmas, už kurio visi kliūna“.

„Suprantu, kad dabar yra bendras nepasitikėjimo kontekstas ir šiandien ministras yra kaip kelmas, už kurio visi kliūna. Eina premjeras – kliūna, eina prezidentas – kliūna, eina patarėjai – kliūna“, – penktadienį Žinių radijui sakė G. Paluckas.

VTEK trečiadienį nusprendė, kad susisiekimo ministrui J. Narkevičiui kilo interesų konfliktas, kai už jo pietus pernai per komandiruotę Minske sumokėjo ministerijai pavaldi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o išlaidas Abu Dabyje padengė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Prezidentūra pareiškė, kad šis etikos sargų sprendimas dar kartą patvirtino, kad J. Narkevičius yra netinkamas eiti ministro pareigas. Prezidentas Gitanas Nausėda ne kartą ragino jį trauktis, tačiau valdančioji koalicija pareiškė paramą J. Narkevičiui ir jis liko poste.