Kaip sakė šalyje veikiančio Hadley centro meteorologijos padalinyje „Met Office“ dirbantis profesorius Richardas Bettsas, turėjome galimybę pamatyti, kokios sąlygos bus laikomos normaliomis, kai ateityje pakils planetos temperatūra.

Nors pastaruoju metu prasiautusius gaisrus lėmė natūralios oro sąlygos, mokslininkai įsitikinę, kad nemažai prisidėjo ir dėl žmogaus veiklos vykstantis atšilimas.

Praėję metai pripažįstami šilčiausiais ir sausiausiais metais Australijoje, rašo BBC.

Jungtinės Karalystės mokslininkai operatyviai išanalizavo, kiek dėl klimato kaitos padidėja visame pasaulyje kylančių gaisrų tikimybė.

Atlikdami tyrimą jie apibendrino 57-yje mokslinių straipsnių pateiktas išvadas. Visos peržvelgtos publikacijos buvo paskelbtos po plačios apimties klimato problemų apžvalgos pasirodymo 2013 metais.

Visų dabartinėje apžvalgoje paminėtų tyrimų išvadose užsimenama apie tiesiogines sąsajas tarp klimato kaitos ir to, kaip dažnai susidaro gaisrams palankios oro sąlygos. Pastarosios apibrėžiamos kaip laikotarpiai, per kuriuos dėl aukštos temperatūros, mažo drėgnumo, lietaus nebuvimo ir stipraus vėjo akivaizdžiai padidėja gaisrų tikimybė.

Įspėjimas dėl žmogaus veiklos sukelto atšilimo įvairiose pasaulio vietose skamba vis grėsmingiau. Pernai pasirodžiusiame straipsnyje daroma prielaida, kad klimato kaitos daromas poveikis natūralaus kintamumo ribas peržengia 22 proc. teritorijų, kuriose gali kilti gaisrai.

„Apžvelgus 57 straipsnius darosi aišku, kad dėl žmogaus veiklos vykstantis atšilimas jau privedė prie dažnesnio ir grėsmingesnio gaisrams palankių oro sąlygų susidarymo, taigi, ir prie padidėjusios gaisrų rizikos“, – sakė apžvalgos iniciatorius Matthew Jonesas iš Rytų Anglijos universiteto.

„Tokia tendencija užfiksuota daugelyje regionų, įskaitant vakarinę JAV dalį, Kanadą, pietinius Europos regionus, Skandinaviją ir Amazonės baseiną. Žmogaus veiklos nulemtas atšilimas didina gaisrų tikimybę ir kituose regionuose, pavyzdžiui, Sibire ir Australijoje“, – vardijo mokslininkas.

Apžvalgoje užsimenama ir apie tai, kad situacija, kurią pastaraisiais mėnesiais teko stebėti Australijoje, atrodė itin dramatiška, o visos išvados tiesiog baugina.

Viena vertus, gaisrams palankias oro sąlygas nemenkai lėmė natūraliai besireiškiantys klimatologiniai veiksniai. Dėl Indijos ir Ramiajame vandenynuose susidariusių sąlygų įvairius šalies regionus ištiko karšto ir sauso oro epizodai.

Kita vertus, darosi neįmanoma ignoruoti žmogaus veiklos sukeltos klimato kaitos įtakos.

„Gaisrai tikrai būtų įsiplieskę – tai būtų įvykę natūraliai, tačiau nekyla abejonių, kad karštis buvo didesnis ir šito priežastis – žmogaus veiklos sukelta klimato kaita“, – sakė profesorius R. Bettsas.

Pristatydamas visuotinę apžvalgą jis akcentavo, kad dabartinė Australijos temperatūra yra maždaug 1,4 laipsnio aukštesnė nei vidutinė priešindustrinio laikotarpio temperatūra.

„Gruodžio mėnesį, t. y. neseniai, Australijoje užfiksuota temperatūra yra ypač aukšta, bet tokia ji laikoma tik kol kas, o ateity jau bus traktuojama kaip normali, kadangi pasaulinė temperatūra trimis laipsniais pakils. Taigi, turėjome galimybę pamatyti, kokios sąlygos bus laikomos normaliomis šiltesniame pasaulyje“, – paaiškino R. Bettsas.

Dabar konstatuojamas maždaug 1 laipsnį siekiantis pasaulio atšilimas nuo 6-ojo praeito amžiaus dešimtmečio. Net ir tuo atveju, jei bus įgyvendinti vyriausybių planai apriboti CO2 emisijas, sprendžiant pagal dabartines tendencijas, iki šio amžiaus pabaigos pasaulio temperatūra bus maždaug 3 laipsniais aukštesnė.