Į pietus nuo Manilos esantis ugnikalnis išsiveržė sekmadienį, bet pranešimų apie nukentėjusius žmones arba padarytą didelę žalą kol kas nebuvo. Tačiau vėjas pelenų debesis nunešė daugiau kaip 100 km į šiaurę, iki pat sostinės, todėl teko uždaryti pagrindinį šalies oro uostą ir atšaukti daugiau kaip 240 vidaus ir tarptautinių skrydžių.

Iš ugnikalnio išmestų pelenų stulpas pakilo į kilometro aukštį. Vaizdingoje, turistų pamėgtoje vietovėje esančio kalno rajone buvo juntami keli požeminiai smūgiai.

Tarnybos tiksliai nežino, kuomet tikėtis ugnikalnio išsiveržimo. Pavojingas reiškinys gali įvykti ir už kelių valandų, ir už kelių dienų.

Filipinų seismologijos institutas pavojaus lygį padidino iki maksimalaus 5 balų.

Vyriausybinė gaivalinių nelaimių padarinių mažinimo agentūra pranešė, kad apie 8 000 kaimų gyventojų persikėlė į mažiausiai 38 evakuacijos centrus labiausiai paveiktoje Batangaso provincijoje ir kaimyninėje Kavitės provincijoje. Tačiau pareigūnai prognozuoja, kad evakuotųjų gali padaugėti iki šimtų tūkstančių. Kai kurie gyventojai dar negalėjo palikti pelenais užklotų kaimų dėl transporto stygiaus ir prasto matomumo. Dalis atsisakė palikti savo namus ir ūkius.

„Turime rūpesčių – mūsų žmonės panikuoja dėl ugnikalnio, nes nori apsaugoti savo turtą, kiaules ir karvių bandas“, – radijui DZZM sakė Baletės miesto meras Wilsonas Maralitas.

„Mėginam neleisti jiems grįžti ir perspėjam, kad ugnikalnis gali bet kurią akimirką vėl sprogti ir juos kliudyti“, – pridūrė jis.

W. Maralitas, kurio miestas yra prie Taalio ežero, supančio išsiveržusį ugnikalnį, paragino atsiųsti karių ir papildomų policijos pajėgų, turinčių neleisti nevilties apimtiems gyventojams grįžti pavojingoje zonoje esančius pakrantės kaimus.

Praeitais metais nurimęs ir kelis mėnesius snaudęs Taalis netikėtai nubudo sekmadienį, spjaudydamas garus, pelenus ir akmenėlius į 10-15 km aukštį, nurodė Filipinų vulkanologijos ir seismologijos institutas.

Tarnybos taip pat įspėjo dėl galimo „vulkaninio cunamio“, kurį gali sukelti po išsiveržimo krentančios nuosėdos.

Taalis yra antras aktyviausias Filipinų ugnikalnis. Ežero viduryje esantis ugnikalnis laikomas vienu mažiausiu pasaulyje, tačiau per pastaruosius 450 metų ugnikalnis išsiveržė mažiausiai 34 kartus.

Praėjusį kartą Taalis buvo išsiveržęs 1977 metais.

2018 metų sausį Majono ugnikalniui centriniame Bikolio regione išmetus milijonus tonų pelenų, akmenų ir lavos, savo namus turėjo palikti dešimtys tūkstančių gyventojų.