Per ketvirtadienį griežčiausio režimo kalėjime „Whitemoor“ Anglijos rytuose įvykdytą užpuolimą du kaliniai, apsiginklavę savadarbiais šaltaisiais ginklais, sužalojo pareigūnui galvą ir kaklą.

Taip pat buvo sužeisti dar keturi kalėjimo darbuotojai, įsikišę ir sulaikę užpuolikus. Pareigūnai buvo nuvežti į ligoninę kartu su savo sužeistu kolega. Visi penki sargybiniai vėliau buvo išrašyti.

Pasak žiniasklaidos, vienas iš įtariamųjų yra 24 metų Brusthomu Ziamani, radikalaus pamokslininko Anjemo Choudary, nuteisto 2015 metais už ketinimą nukirsti galvą vienam britų kariui, sekėjas.

Pranešama, kad kitas įtariamasis yra į islamą atsivertęs vyras, įkalintas už tam tikrą smurtinį nusikaltimą.

„Ši byla traktuojama kaip teroristinis išpuolis ir greitai atliekamas tyrimas“, – sakė Londono policija, vadovaujanti kovai su terorizmu šalyje.

„Pats incidentas buvo greitai suvaldytas kalėjimo darbuotojų“.

„Remiantis iki šiol atliktais tyrimais, nėra jokių požymių, kad kalėjimų sistemai iškilo grėsmių, susijusių su vakarykščiu incidentu“, – nurodė policija.

Anot jos, įtariamieji lieka kalėjime, o jokių kitų asmenų nebuvo sulaikyta.

Per pastaruosius kelerius metus reikšmingai padaugėjo kalinių, nuteistų už nusikaltimus, susijusius su terorizmu, todėl skamba nuogąstavimai, kad gali radikalizuotis ir kiti kalinami asmenys.

Vyriausybė surengė ekstremizmo supratimo mokymus beveik 20 tūkst. kalėjimų darbuotojų, taip pat įdarbino įvairių konfesijų kapelionų komandas visuose kalinimo įstaigose.

JK valdžia taip pat atidariusi du izoliavimo centrus, kuriuose atskirai nuo kitų kalinių laikomi asmenys, kaip manoma, keliantys didžiausią pavojų kitiems.