Kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose, D. Trumpas padėkojo JAV kariams bei džiaugėsi, jog per išpuolius nebuvo žuvusiųjų. „JAV pajėgos ruošiasi bet kam, bet panašu, kad Iranas atsitrauks“.

Kalbėdamas apie praėjusios savaitės išpuolį bei jo metu nužudytą Qasimą Soleimani, prezidentas tikino, kad JAV nukovė „pavojingiausią pasaulio teroristą“.

Taip pat D. Trumpas paskelbė apie papildomas ekonomines sankcijas Iranui, tačiau daugiau detalių neatskleidė. Tiesa, kalbos pradžioje pareiškė, kad „kol jis bus prezidentas, Iranui nebus leidžiama turėti branduolinių ginklų“.

Savo kalboje, D. Trumpas teigė prašysiantis NATO šalių pagalbos kovoje su Iranu.

„Pripažinkite tikrovę“


D. Trumpas gyrė savo administracijos ekonominius pasiekimus, anot jo, padariusius Jungtines Valstijas mažiau priklausomas nuo Vidurio Rytų naftos ir keičiančius Vašingtono „strateginius interesus“ šiame regione.

Prezidentas taip pat paragino pasaulio galybes pasekti jo pavyzdžiu ir pasitraukti iš 2015 metų sutarties dėl Teherano branduolinės programos.

Sutartis, oficialiai vadinama Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA), ant plauko pakibusi nuo 2018 gegužės, kai Jungtinės Valstijos paskelbė apie savo pasitraukimą ir sugrąžino sankcijas Iranui.

Tuo metu trys sutarties signatarės Europoje – Britanija, Prancūzija ir Vokietija – siekia išsaugoti šį susitarimą.

Teheranas sekmadienį paskelbė nebesilaikysianti įsipareigojimų pagal JCPOA dėl savo naudojamų urano sodrinimo centrifugų skaičiaus.

„Atėjo laikas Jungtinei Karalystei, Vokietijai, Prancūzijai, Rusijai ir Kinijai pripažinti šią tikrovę. Dabar jos privalo atitrūkti nuo Irano sutarties, JCPOA, liekanų“, – kalbėjo D. Trumpas.

„Privalome visi dirbti kartu, kad parengtume susitarimą su Iranu, padarysiantį pasaulį saugesne ir taikesne vieta“, – pridūrė jis.

D. Trumpas taip pat tiesiogiai kreipėsi į Irano lyderius, sakydamas, kad Jungtinės Valstijos linki jų šaliai pelnytos „didžios ateities“, klestėjimo ir santarvės su kitomis valstybėmis.

„Jungtinės Valstijos pasiruošusios priimti taiką su visais, kurie jos siekia“, - kalbėjo prezidentas.

„Viskas gerai“


Irano smūgis buvo atsakas į praeitą savaitę JAV surengtą karinį smūgį Bagdade, per kurį buvo nukautas itin įtakingas iraniečių generolas Qasemas Soleimani.

Raketų smūgiai Teheraną ir Vašingtoną pavojingai priartino prie karo. Pasaulio akys nukrypo į D. Trumpą, svarstantį, ar atsakyti į šį puolimą didesne karine galia. Respublikonas prezidentas nuo antradienio vakaro vietos laiku, kai buvo gauta žinia apie antpuolį, tarėsi su nacionalinio saugumo patarėjais, bet kol kas niekaip neužsiminė, koks bus atsakas.

„Šios sankcijos galios tol, kol Iranas nepakeis savo elgesio. Vien per pastaruosius mėnesius Iranas užpuolė keletą laivų tarptautiniuose vandenyse, be priežasties puolė Saudo Arabijoje bei numušė du Amerikos dronus“, - kalbėjo prezidentas.

Kalbėdamas apie Vidurio Rytų naftą, D. Trumpas pabrėžė, kad JAV ji nereikalinga: „Šiuo metu esame didžiausi naftos bei gamtinių dujų gamintojai pasaulyje. Esame nepriklausomi ir mums nereikia Vidurio Rytų naftos“.

„Viskas gerai!“ – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Praeitą penktadienį Irano revoliucinės gvardijos užsienio operacijų vadas Q. Soleimani buvo nukautas per JAV bepiločio lėktuvo smūgį netoli Bagdado oro uosto. Iranas pažadėjo keršyti, bet atrodo, kad per jo raketų smūgį jokie amerikiečiai nenukentėjo, sakė vienas JAV pareigūnas.

Raketos smogė dviem bazėms – Irako šiauriniame Arbilio mieste ir vakariniame Ain al Asade.

Faktas, kad aukų tarp amerikiečių nėra, gali rodyti, kad Iranas nesuinteresuotas – bent jau kol kas – eskaluoti konfliktą su Vašingtonu. Tai gali suteikti D. Trumpui progą apraminti ryšius su Teheranu ir atitraukti savo šalį nuo karo slenksčio. D. Trumpas, siekiantis vėliau šiais metais būti perrinktas, anksčiau yra žadėjęs išvesti Jungtines Valstijas iš „nesibaigiančio karo“.

Vis dėlto jo retorika pastarosiomis dienomis buvo grėsminga. Likus kelioms valandoms iki trečiadienį paryčiais Irano laiku įvykdytų smūgių prezidentas žurnalistams Ovaliajame kabinete sakė: „Jeigu Iranas padarys kažką, ko jie neturėtų daryti, jie nukentės nuo pasėkmių – ir labai smarkiai.“

Demokratai savo ruožtu ragino D. Trumpą susilaikyti nuo priešpriešos su Iranu karinio eskalavimo.

Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Eliotas Engelis sakė, kad administracija privalo skubiai „išpainioti mus iš [padėties], galinčios vesti į visavertį karą ir siaubingas aukas“. Jis pridūrė nuogąstaujantis, kad padėtis tampa nevaldoma.