Sinoptikai savaitgaliui žada tradicinį šiltos žiemos orą. Temperatūra visur, išskyrus pamarį, svyruos nuo poros laipsnių šilumos iki minus vieno šalčio. Pūs vidutinio stiprumo, 5-7 m/s vėjas ir tik Klaipėdoje jis bus gerokai smarkesnis. Taigi, žvejoti bus galima visur, bet apsirengti teks rimčiau. Visgi, viduržiemis.

O ką kas gaudė paskutinėmis dienomis, neužilgo sužinosime.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Nemune vandens lygis kilstelėjo ir vis dar kyla, pasiekė vidutinį vasaros lygį. Bet žuvys kimba prastai. Lydekų čia jau niekas nebepagauna (tiesą pasakius, nelabai kas ir gaudo), bandoma žvejoti daugiau baltą žuvį. Kimba mekšrai, pasitaiko vienas kitas, bet užtat iki puskilogramio sveriantis žiobris. Beveik visi žiobrių kibimai būna žvejojant giliausiose Nemuno duobėse.

Dzūkijos upeliuose geriau ar blogiau kimba upėtakiai. „Alkos“ tvenkinyje nesenai, gaudant ešerius guminuku susigundė maždaug 900 g sveriantis „margutis“.

Mažesnius ežerus jau dengia plona ledo pluta. Didesnių apšalę tik pakraščiai.

Marijampolė. Metų skaičiai pasikeitė, bet tendencijos ne. Tvenkiniuose kimba lydekos, bet kažkodėl geriau jos reaguoja į metalą ar voblerį, nei į guminukus. Svarbiausia, kad masalas lengvai žaistų palei dugną.

Šešupėje, gaudant žirniais ar batonu gerai kimba kuojos ir šapalai. Sakydamas „gerai“ turiu omenyje per žūklę pagautą vieną 1–1,5 kg storasprandį ir gerą tuziną gražių kuojų. Pasak parduotuvės „Vienam gale kablys“ savininko Sauliaus, žmonės gana neblogai perka parduotuvėse jaukus, musės lervas ir net pačius fiderius, ko seniau tokiu metų laiku niekad nebūdavo.

Šapalas

Vidurio Lietuva

Kaunas. Jaučiasi akivaizdus žuvų aktyvumo sumažėjimas. Prie „Akropolio“ vis dar kimba žiobriai ir kuojos, tačiau pagauna jų tik tie, kas tikrai gerai valdo plūdę ir žvejoja plonais valais ir pavadėliais. Žuvų kibimai visiškai nežymūs.

Nevėžio upėje kimba ešeriai. Tačiau norint pagauti, masalą reikia vesti dugnu labai lėtai. Dauguma kibimų juntami kaip masalo prispaudimas. Nemune žemiau Kauno galima pagauti lydekų ( paskutiniu metu pasitaiko ir didesnių egzempliorių), tačiau gaudymas primena sulėtintą filmą: Gaudant guminukais prireikia 4–6 g galvakablių, o žvejojant vobleriais – pusės minutės trukmės pauzių. Žuvys, ypač vakare išeina į seklumas ir dažnai užkimba vos per porą metrų nuo kranto.

Kauno mariose panašiai kimba ešeriai. Veikia tik vėžliškas masalo vedimas dugnu. Daugiau apie tai, kur ir kaip žvejoti Kaune, galite pamatyti video įraše, kurį sukūriau su savo bičiuliu, žinomu meškeriotoju Algirdu Šiukšteriu.

Jonava. Plūdinės sezonas tęsiasi. Duobėse spiningautojai pagauna lydekų. Apie šlakius negirdėti – jie dar tūno intakuose ir Neryje, aukščiau Vievio tilto.

Vilnius, Vievis. Neblogas šlakių ir lašišų kibimas tęsiasi. Upeliuose pusė galo kimba upėtakiai.

spiningautojai iš valties

Šiaurės ir Rytų Lietuva

Molėtai. Ledo laukimo nuojautos. Kalbėjau su Kęstučiu Šeškausku, sodybos prie Bebrusų ežerų savininku – sakė, kad sausio 1 dieną žvejojo ežere vienas. Jau kuris laikas nesimato ten žvejų valčių. Kituose ežeruose irgi negirdėti, kad kas žvejotų. Kęstuti turėjo tik vieną, tačiau didelės lydekos kibimą. Žuvis staiga „atidavė“ 15 m valo, tada gražiai pagrojo ritės standžiais ir atsikabino.

Sigitas Lukšta minėjo, jog pažįstamų kompanija bandė paieškoti viename Molėtų ežere ešerių, bet sugavo tik kelis ešeriukus.

Panevėžys, Pasvalys, Kupiškis. Žinios nėra prastos. Tiek Mūšoje, tiek Nevėžyje gerokai kilstelėjo vandens lygis ir į tai teigiamai sureagavo žuvys. Ešeriai neblogai kimba ir vienur, ir kitur. Kupiškio mariose taip kimba tiek lydekos, tiek sterkai. Daugiausia pagauna tie, kurie gaudo drop shot sistemėlėmis ir naudoja dreifo parašiutus.

Neris ties Jonavos tiltu

Nedideliuose tvenkiniuose pusėtinai kimba lydekos. Ypač tos, kilograminės. Gruodžio 30 ir 31 dieną Panevėžio mariose dugninėmis žvejoję meškeriotojai pagavo imamo dydžio sterkų. Mano bičiulis Aidas, pabandęs žvejoti plūdine viename nedideliame upelyje, sugavo 1,5 kg šapalą ir 700 g meknę. Kibimų daug nebuvo, bet laimikio dydis įkvepiantis.

Zarasai. Laukiama ledo, niekas iš vietinių nežvejoja. Bent jau iš mano pažįstamų ir „pažįstamų pažįstamų“.

Atvėsęs ežerų vanduo - iki ledo užsidėjimo trūksta labai nedaug

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Emilis Muliuolis patvirtino, jog šlakiai kimba, tačiau žvejų pakrantėse knibžda kaip skruzdžių skruzdėlyne. Prieš pora dienų Minijoje buvo pakilęs ir pasidrumstęs vanduo, tačiau dabar lyg vėl krenta ir skaidrėja. Kas bandė atidaryti upėtakių sezoną, irgi liko patenkinti. Šilta žiema žvaigždžuvėms akivaizdžiai tinka. Stinta mariose kimba. Gal kiek prasčiau, nei praėjusį savaitgalį, bet pagauna visi. Tiesa, dėl pakilusio vėjo žvejybos sąlygos šįkart bus sunkesnės.

Tokios naujienos iš mūsų vandens telkinių. Ir nei šlakio jums, nei stintos, nei ledo. Susitiksime kažkur prie vandens.