Antskrydžiai surengti kitą dieną po kruviniausio išpuolio Somalyje per dvejų metų laikotarpį. Šeštadienį judrioje šalies sostinės Mogadišo dalyje sprogus užminuotam automobiliui žuvo mažiausiai 79 žmonės ir dar daugybė buvo sužeisti.

„JAV pajėgų Afrikoje štabas, bendradarbiaudamas su Somalio federaline vyriausybe, gruodžio 29 dieną surengė tris antskrydžius prieš „al Shabaab“ kovotojus dviejose vietovėse netoli Kunio Barou ir Kaliju Barou“, – rašoma AFRICOM išplatintame pranešime.

Pasak pranešimo, per du smūgius Kunio Barou žuvo du kovotojai ir buvo sunaikintos dvi transporto priemonės, o per antskrydį Kaliju Barou buvo nukauti dar du kovotojai.

Jungtinės Valstijos ėmė rengti daugiau antskrydžių Sobalyje, kai prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė šios šalies pietinę dalį „aktyvių kovos veiksmų teritorija“. Šiemet tokių smūgių dar padažnėjo.

Balandį AFRICOM paskelbė, kad nuo 2017 metų pavasario Somalyje buvo surengta 110 aviacijos smūgių, per kuriuos žuvo daugiau nei 800 žmonių.

Kol kas nė viena grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šeštadienio ataką, tačiau „al Shabaab“ kovotojai dažnai rengia išpuolius Mogadiše panaudodami užminuotus automobilius.

Ši grupuotė 2011 metais buvo išstumta iš Somalio sostinės, bet tebekontroliuoja kai kurias kaimiškas vietoves. „Al Shabaab“ taip pat yra surengusi atakų kaimyninėje Kenijoje.

Prieš kiek daugiau nei dvi savaites penki žmonės žuvo per kelias valandas trukusį „al Shabaab“ kovotojų puolimą prieš vieną viešbutį Mogadiše, kuriame neretai apsistoja politikų, karininkų ir diplomatų.