Kaip praneša naujienų agentūra „Kyodo“, tai trečiadienį Tokijuje valdančiosios Liberalų demokratų partijos būstinėje surengtame pasitarime pareiškė Japonijos užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Susitikimo dalyviai pabrėžė, kad yra „labai susirūpinę“ dėl incidento, ir pareikalavo apsvarstyti jį Japonijos nacionalinio saugumo tarybos, kuriai vadovauja premjeras Shinzas Abė, posėdyje.

Anksčiau trečiadienį per spaudos konferenciją Japonijos ministrų kabineto generalinis sekretorius Yoshihidė Suga vyriausybės vardu pavadino Japonijos laivų sulaikymą „nepriimtinu“ turint omenyje šalies poziciją dėl pietinės Kurilų dalies. Jis pareikalavo, kad Rusija kuo greičiau grąžintų laivus ir jų įgulas “dėl humaniškumo“.

Remdamasi Japonijos žvejybos valdyba, naujienų agentūra „Kyodo“ trečiadienį pranešė, kad sulaikyti laivai gaudė aštuonkojus pagal dvišalį susitarimą. Pasak valdybos atstovų, dabar aiškinamasi, kokia situacija.

Televizijos kanalo NHK duomenimis, antradienį Rusijos pasieniečiai apžiūrėjo aštuonis Japonijos žvejų laivus ir patikrino laimikį. Kaip pranešama, penki iš jų buvo sulaikyti ir nulydėti į Kunaširo salą. Pasak kanalo, Rusijos pasieniečiai įtarė, kad realus laimikis neatitinka duomenų, įrašytų į laivų žurnalus.

Televizijos kanalo TBS žiniomis, sulaikytuose laivuose yra 24 jūreiviai. Visi šie laivai priklauso žvejų kooperatyvui Nemūro mieste (Hokaido prefektūra).