ELTA rašė, kad nuo 2020 metų liepos 1 d. gyventojai, nuomojantys gyvenamosios paskirties patalpas, kiekvienam nuomojamam objektui turės įsigyti atskirą verslo liudijimą ir už jį sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį, praneša VMI.

Taip pat nuo liepos 1 d. panaikinama galimybė su verslo liudijimu vykdyti pastatų ar statinių apdailos ir remonto, automobilių remonto, vandentiekio, šildymo, oro kondicionavimo bei elektros sistemų, įtaisų įrengimo bei remonto, taip pat vaikų priežiūros veiklas.

„Norėdami ir toliau teikti minėtas paslaugas, gyventojai galės įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą arba rinktis kitą veiklos vykdymo formą“, – pranešė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.

Pasak VMI, verslo liudijimus šiais metais iš viso įsigijo beveik 96 tūkst. gyventojų. Populiariausios veiklos su verslo liudijimu yra gyvenamosios paskirties patalpų nuoma (neteikiant apgyvendinimo paslaugų), prekyba ne maisto produktais, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla, specialieji statybos darbai, statybos apdailos ir valymo darbai.

Tiems, kas nebegalės įsigyti veiklai verslo liudijimų ir pasirinks registruoti individualią veiklą, VMI primena: šiuo metu gyventojų pajamų mokesčio dydis vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą yra kintantis, priklauso nuo uždirbtų apmokestinamųjų pajamų. Kai apmokestinamosios pajamos neviršija 20 tūkst. eurų per metus, taikomas 5 proc. tarifas, o viršijus minėtą sumą tarifas didėja ir apskaičiuojamas pagal atitinkamas formules.

Apmokestinamosioms pajamoms pasiekus 35 tūkst. eurų per metus taikomas nekintantis 15 proc. pajamų mokesčio tarifas. Individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę rasite čia.

Gyventojas, vykdantis individualią veiklą pagal pažymą, taip pat turi pildyti Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, o prekių ar paslaugų pirkėjams privalo išduoti vieną iš apskaitos dokumentų: sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą arba kasos aparato kvitą.

Pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą gyventojai, pasak VMI, gali pildyti elektroniniu būdu, pasinaudodami VMI sukurtu virtualiu buhalteriu i.APS. Ši buhalterinės apskaitos programa padeda paprasčiau tvarkyti veiklos pajamas ir išlaidas, pildyti dokumentus, rengti pajamų deklaracijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)