Uostamiestį apsupo dešimtys gaisrų, kurie vis intensyvėja dėl aukštų temperatūrų ir gūsingo vėjo. Sidnėjų užklupęs dūmų debesis dusina gyventojus. Dūmų sukeltas oro užterštumo lygis 11 kartų viršija įprastą jau kenksmingu laikomą lygį, antradienį pranešė Naujojo Pietų Velso aplinkosaugos departamentas. Matomumas mieste taip pat yra ypač blogas.

Dėl tirštų dūmų nutraukta kai kurių keltų veikla, perspėjama apie netikrus gaisro pavojaus signalus geležinkelio stotyse.

Centriniame verslo rajone dėl į pastatus besiveržiančių dūmų buvo evakuoti kai kurie pastatai.

Naujojo Pietų Velso ugniagesių būstinėje Vakarų Sidnėjuje taip pat suveikė netikras gaisro signalas, antradienio rytą pastatas buvo evakuotas.

Ugniagesių atstovas Rogeris Menthas teigė, kad jo komanda sulaukė maždaug 500 automatinių pavojaus signalų dėl dūmų, patenkančių į namus.

Valstybės švietimo departamento atstovai reikalavo, kad mokyklose būtų atšaukiamos veiklos kieme, o profesinės sąjungos paragino darbdavius leisti darbininkams nedirbti atvirose erdvėse.

Nepaprastai tiršti dūmai ir aukšta temperatūra kai kuriose valstijos dalyse, taip pat sostinėje Kanberoje, gali sukurti sveikatai pavojingas sąlygas, tviterio paskyroje antradienį rašė šalies meteorologijos biuras. Aukštos temperatūros ir gūsingas vėjas taip pat sukelia pavojingas sąlygas gaisrams plėstis.

Užterštumas kelia daug nerimo pažeidžiamiems žmonėms, ypač pagyvenusiems, turintiems sveikatos ir plaučių veiklos sutrikimų, skelbė valstybės aplinkos sveikatos departamentas.

„Šiandien dūmų Sidnėjuje ypač daug, tai gal blogiausios oro sąlygos, kokias tik yra tekę patirti“, – antradienį teigė aplinkos sveikatos skyriaus departamento direktorius Richardas Broome‘as.

Su daugiau nei 80 krūmynus ir toliau alinančių gaisrų kovoja 2 000 ugniagesių. Į šiaurės vakarus nuo Sidnėjaus vis dar nesiliauja vadinamasis megagaisras. Praėjusią savaitę keliems gaisrams susijungus, dabar megagaisras yra maždaug 60 km pločio.