Bugenviliečių buvo klausiama, ar jie norėtų didesnės autonomijos, ar nepriklausomybės nuo PNG.

Bugenvilio Referendumo komisijos pirmininkas Bertie Ahernas pradėjo skaičiavimą daugiau nei 181 tūkst. balsų, kuriuos rinkėjai atidavė per dvi savaites trukusį balsavimą. Skaičiavimas turėtų užtrukti kelias dienas, po to bus paskelbtas referendumo rezultatas.

„Maždaug 85 proc. registruotų rinkėjų balsavo aplinkoje, kuri buvo palanki laisvam, teisingam ir patikimam procesui“, – sakoma B. Aherno pareiškime.

Šio referendumo rezultatai nėra įpareigojantys. Jeigu paaiškės, kad rinkėjai nubalsavo už nepriklausomybę, prasidės Bugenvilio ir PNG lyderių derybos, o jų sprendimą turės ratifikuoti PNG parlamentas.

Šis referendumas yra 2001 metų taikos susitarimo kertinis akmuo. Šiuo dokumentu buvo užbaigtas dešimtmetį trukęs įnirtingas karas tarp Bugenvilio sukilėlių, PNG saugumo pajėgų ir užsienio samdinių. Konfliktas pareikalavo iki 20 tūkst. žmonių gyvybių, o dar tūkstančiai buvo priversti palikti savo namus.

Smurtas Bugenvilyje prasidėjo praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje, kilus konfliktui dėl didžiulės atviros vario kasyklos Pangunoje. Bugenvilio saloje esanti kasykla generavo milžiniškas pajamas PNG, bet daugelis vietinių manė, kad negauna iš to jokios naudos, ir piktinosi, kad kasykla teršia aplinką ir trikdo jų tradicinį gyvenimo būdą.

Kasykla buvo uždaryta ir iki šiol neveikia. Manoma, kad ji galėtų tapti pajamų šaltiniu Bugenviliui, jei regionas paskelbtų nepriklausomybę.

Ekspertai mano, kad didžioji dalis bugenviliečių pasirinks nepriklausomybę nuo PNG, o ne didesnę autonomiją.

Tačiau visas nepriklausomybės procesas gali užtrukti ne vienerius metus.