Rezoliucijos tekstą TS-LKD Tarybos posėdyje pristatė Seimo narys Jurgis Razma.

„Šiaip, jeigu turėtume normalią Vyriausybę, tikriausiai mums nelabai mums čia būtų, ką svarstyti apie biudžetą. Šitame laikotarpyje buvo labai dėkinga situacija, kai buvo nuostabus ekonomikos augumas, kitais metais irgi augimas. Atrodo ir Vyriausybei nieko pernelyg nedaug darant, tiesiog skelbk, kam padalinti gaunamą gėrį. Bet nežiūrint tokių apibūdinimų mes turime šį sykį siu biudžetų ypatingą situaciją, kurios neturėjome kiekvienais metais“, – kalbėjo jis.

J. Razma tikino, kad išryškėjus ir pamačius politinės lyderystės vakuumą Vyriausybėje, jį užpildo „chaotiški“ valdančiųjų Seime pasiūlymai. Naujieji mokestiniai pasiūlymai ir nepavykusi mokestinė reforma kelia įtampas.

„Rezoliucijoje siūloma akcentuoti keletą dalykų – bandome konstatuoti, kokia yra ta situacija. Mano jau minėtas ekonomikos augimo lėtėjimas, turi būti pastebėtas, siūlome konstatuoti, kad Vyriausybė neįgyvendino jokių struktūrinių reformų. O skelbtas „milijardas milijonui“, neklausant mūsų perspėjimų, yra viena iš priežasčių, kas kelia įtampas viešuosiuose finansuose“, – sakė parlamentaras.

Jis kalbėjo ir apie populistines mokestines idėjas.

„Įsivaizduojama, kad žmonės bankus ir prekybos centrus laiko kažkokiu blogo įsikūnijimu. Čia grįstas viltimi, kad žmonės plos rankomis“, – šeštadienį kalbėjo konservatorius.

„Jos įeis į istoriją kaip pačios kvailiausios“, – sakė jis, kalbėdamas apie Seimo daugumos pasiūlytas mokestinis idėjas.

Rezoliucijos tekstu būtų patvirtinama, kad tokio biudžeto TS-LKD frakcija Seime nebalsuos. Kitų Seimo rinkimų programoje užtikrinti „išėjimą iš vidutinių pajamų spąstų“, tam planuojama kurti specialiąją partijos darbo grupę, siūloma prezidentui ir vetuoti biudžetą. Taip pirmą kartą Nepriklausomos šalies istorijoje tektų gyventi su 1/12.

„Aišku, šiandien mes dar net nežinome, koks jis bus, kokie lydintieji projektai praeis, kurie ne. Čia matau ir tam tikrą grėsmę, jei prezidentas vetuoja biudžeto projektą, jam tenka nemaža atsakomybė. Galbūt vetavimas galėtų būti siūlomas, kad tas biudžetas, kuris ateina iš Vyriausybės, jei jis bus papildomai stipriai sugadintas Seimo“, – kalbėjo konservatorius.

Seimo narys Dainius Kreivys bendrapartiečius tikino, kad jaučiamas didžiulis chaosas.

„Tai, kas šiandien vyksta parlamente ir už jo ribų, svarstant valstybės biudžetą, kitaip nei chaosu ar visiška ne kompetencija, aš negalėčiau pavadinti“, – sakė D. Kreivys.

„Atsiradusias skyles biudžete bandoma užkaišioti egzotiškais mokesčiais“, – ironizavo politikas. Pridurdamas, kad net nesuvokia, kaip valdantieji gali siūlyti šiuos mokesčius nuo sausio 1 dienos.

„Dėsime visas pastangas sustabdyti valdančiųjų buldozerį“, – teigė jis.

Agnė Bilotaitė klausė, ar dugnas jau pramuštas.

„Dabartinei valdžiai svarbu siekis bet kokia kaina išlikti. Prieš tris metus buvo daug kalbama, žadama, kad ateis profesionalų Vyriausybė. (…) Bet tai buvo tik lozungai, nes realybėje matome, kad nėra nei noro taip elgtis“, – kalbėjo parlamentarė.

„Valdžia giriasi, kad padidins vaiko pinigus, pensijas. Iš kur paims pinigų? Paprasta, sugalvojami populistiniai mokesčiai, visa našta užguls ant eilinių žmonių pečių“, – kritikavo A. Bilotaitė.

DELFI primena, kad kitų metų biudžeto projektas turėtų būti priimtas gruodžio 17 dieną.