„Nepaisant to, kad kultūra neretai yra identifikuojama kaip prioritetas, tačiau, mūsų manymu, vis dar trūksta platesnio išskleidimo ir platesnio atsakymo, kaip tas prioritetas iš tiesų yra įgyvendinamas, ir čia svarbiausiu dėmeniu tampa tarpsektorinis bendradarbiavimas. Prezidento vertinimu, kultūra yra svarbi ne tik kaip mūsų tapatybės ir kūrybiškumo dalis, tačiau be galo svarbus kultūros indėlis ir sprendžiant socialinės integracijos problemas, sprendžiant sveikatos apsaugos, švietimo problematiką“, – kalbėjo S. Šulcė.

Pasak prezidento patarėjos, viena iš priemonių, sujungiančių kultūrą su kitais sektoriais, yra Kultūros pasas, tačiau, akcentavo ji, vien jo nepakanka. S. Šulcės teigimu, norint sujungti įvairias sritis, reikia sujungti ministerijas tarpsektoriniam bendradarbiavimui.

„Viena iš tokių priemonių yra Kultūros pasas, kuomet susijungia kultūros ir švietimo sritys bendrystei. Kultūros pasas yra įgyvendinamas per muziejus ir kitas institucijas. (...) Norėtųsi, kad tų priemonių būtų gerokai daugiau, kuomet susijungia įvairios sritys, ir ministerijos susijungia tam tarpsektoriniam bendradarbiavimui“, – kalbėjo S. Šulcė, akcentuodama, kad Kultūros forumo metu ir buvo bandoma aptarti priemones, kurios padėtų kultūros integracijai į kitas sritis.

Pasak S. Šulcės, norint pagerinti tarpsektorinio bendradarbiavimo kokybę, buvo nuspręsta sukurti tarpinstitucinį veiklos planą.

„Buvo nuspręsta sukurti tarpinstitucinį veiklos planą, kuriame įvairiausios institucijos irgi galėtų nusibrėžti savo veiklos sritis“, – teigė prezidento patarėja.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį sukvietė ekspertus aptarti ir įvertinti glaudesnio bendradarbiavimo tarp kultūros ir kitų sektorių galimybes, jau esamas priemones ir rezultatus. Taip pat buvo siekiama įvardyti svarbiausias kultūros integravimo į kitas sritis kliūtis, pasiūlyti jų sprendimo būdų ar naujų tarpinstitucinių priemonių, užtikrinančių efektyvų viešųjų išteklių panaudojimą ir labiau įtraukiančių kultūrą į ilgalaikės naudos visuomenei kūrimą. Prezidentūroje susirinko Vyriausybės, ministerijų, įvairių asociacijų ir nevyriausybinių organizacijų, kultūros bendruomenės atstovai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją