JT Pasaulio humanitarinių poreikių apžvalgoje teigiama, kad 2020-aisiais beveik 168 mln. žmonių reikės kokios nors neatidėliotinos pagalbos, įtraukiant maistą, pastogę ir sveikatos priežiūrą.

Šis skaičius „peržengia dabartinių laikų rekordus“, reporteriams teigė JT neatidėliotinos pagalbos koordinatorius Markas Lowcockas, patikslindamas, kad omenyje jis turi laikus nuo Antrojo pasaulinio karo.
Poreikiai toliau kyla dėl „vis dažniau užsitęsiančių ir intensyvėjančių konfliktų“, sakė M. Lowcockas.

„Kovotojai visiškai nepaiso humanitarinių teisių“, ir dėl to į konfliktus yra įtraukiami civiliai, kuriems tuomet iškyla perkėlimo ir psichologinių traumų grėsmė, sakė jis, pridurdamas, kad toliau auga į mokyklas ir sveikatos įstaigas nukreiptų atakų skaičius.

Negana to, klimato kaita paskatino sausrų ir potvynių paaštrėjimą, todėl kyla vis daugiau kritinių humanitarinių situacijų.

„Bjauri tiesa yra ta, kad 2020-ieji bus sunkūs milijonams žmonių“, – sakė M. Lowcockas.

Iš 168 mln. žmonių, kuriems kitąmet gali prireikti pagalbos, 28,8 mlrd. dolerių (26 mlrd. eurų) bus skirti 109 mln. asmenų, kuriems pagalba yra reikalinga skubiausiai ir kuriems JT agentūros gali padėti.
JT nori surinkti daugiau nei 3 mlrd. dolerių (2,7 mlrd. eurų) Jemeno ir Sirijos humanitarinėms krizėms.

Venesuela pastaraisiais metais tapo šalimi, kuriai pagalbos reikia labiausiai.

JT 2019-aisiais siekė surinkti beveik 740 mln. dolerių (667 mln. eurų) Venesuelos krizei, tačiau, suintensyvėjus šalies ekonominei ir politinei krizei, ši suma pakilo iki 1,35 mlrd. dolerių (1,21 mlrd. eurų).