DELFI primena, kad premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė nematantis teisinių argumentų, kodėl ministras nebeturėtų dirbti. Iš Prezidentūros girdimi visiškai kitokie žodžiai – anot prezidento patarėjų, J. Narkevičius prarado ne tik prezidento, bet ir visuomenės pasitikėjimą.

Antradienio rytą Seime R. Karbauskis žurnalistams sakė, kad šių dviejų klausimų „svoris“ nėra lygus.

„Ar tai siejama, ar ne, jūs pabandykite pagalvoti, kad J. Narkevičiaus situacija, kurioje tikrai nėra jokio teisinio pagrindo atstatydinimui, jo svoris būtų sulygintas su biudžetu. Manau, kad to tikrai neatsitiks ir nebus tas argumentas“, – teigė jis.

Politikos apžvalgininkai pirmadienį įvardijo svertus, kuriais prezidentas G. Nausėda galėtų pasinaudoti, jei valdantieji ir toliau nuspręs nepatraukti J. Narkevičiaus. Vienas iš jų – kitų metų biudžeto projekto nepasirašymas.

R. Karbauskis kalbėjo, kad jei atsiras kitų argumentų, prezidentas turi teisę naudotis jam suteiktomis galiomis – nepatvirtinti Seime priimto kitų metų biudžeto projekto.

„Bet aš manau, kad tai, ką mes priimsime Seime ir pirmiausia tai, kad mes prezidento siūlymą dėl pensijų didinimo pradėsime vykdyti ne nuo liepos 1 dienos, o nuo sausio 1 dienos, tai bus pakankamai rimti argumentai, kad biudžetas būtų pasirašytas“, – Seime antradienio rytą kalbėjo LVŽS lyderis.

Politikas tikino, kad po šio biudžeto priėmimo į protestus eis tik su kitomis politinėmis partijomis susiję asmenys, nes visi kiti turėtų būti patenkinti.

Pirmadienį DELFI kalbinti politologai taip pat svarstė, galbūt po biudžeto priėmimo J. Narkevičiaus toliau ministru nebus. Tačiau R. Karbauskis teigė, kad ministro patraukimui reikia konkrečių priežasčių.

„Jeigu tai sako konservatoriai, ar jiems prijaučiantys politologai, tai pamatysite, kaip bus. Čia nėra principo reikalas, nei mums, nei kam nors. Bet reikia turėti tam tikras priežastis“, – tvirtino jis.

Paklaustas, kaip keisis valdančiųjų veiksmai, jei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatys, kad J. Narkevičius etiką pažeidė, valdančiųjų nuomonė neturėtų pasikeisti.

„Prisimenu VTEK sprendimą, kai jie sakė, kad ministrai pažeidė etiką, kad jie yra ministrai. (…) Lyginame su kuo, dėl ko bus pripažintas, dėl to, kad pietavo už pavaldžios institucijos pinigus? Parodykite man Roko Masiulio pietus, kuriuose jis taip nepietavo, jis visą laiką taip darydavo. Dvigubi standartai labai dažnai taikomi Lietuvoje. (…) Manau, kad protokolo tarnybą turėtų labai atidžiai peržiūrėti ministras, dėl ko ir su kuo pietavo, už kieno pinigus. Bet manau, kad šis klausimas tikrai nėra vertas svarstyti nepasitikėjimo ministru. Nes tokiu atveju visus ankstesnius ministrus būtų galima taip svarstyti, tuo pačiu pagrindu“, – kalbėjo R. Karbauskis.