63 metų M. Robles nuo penktadienio laikinai pavaduos J. Borrellį, sakoma pranešime.

Premjero pareigas einantis Pedro Sanchezas laimėjo lapkričio 10-ąją įvykusius parlamento rinkimus, bet neužsitikrino absoliučios daugumos. Tai reiškia, kad jis kol kas negali būti prisaikdintas kitai kadencijai, kol nėra suformavęs valdančiosios koalicijos.

Nors P. Sanchezo socialistai laimėjo vėliausius rinkimus, kurie buvo jau ketvirti per ketverius metus, jo pozicijos po jų susilpnėjo. Pakartotiniuose rinkimuose sustiprėjo dešiniojo sparno Liaudies partija, o į trečią vietą iškilo kraštutinių dešiniųjų „Vox“.

Ir socialistai, ir kraštutinė kairioji partija „Podemos“ , palyginti su ankstesniais rinkimais, vykusiais balandį, prarado dalį savo vietų parlamente.

P. Sanchezo partija, kuri turėjo 123 vietas, dabar gavo 120, o „Podemos“, turėjusi 42 vietas, naujos sudėties parlamente turės 35. Abiem frakcijoms iki nubalsavimo už įgaliojimų suteikimą trūksta 21 parlamento nario palaikymo.

P. Sanchezas nuo balandžio vadovauja pereinamojo laikotarpio vyriausybei, kurios galios – ribotos, todėl premjeras pamainą J. Borelliui gali skirti tik iš esamų kabineto narių.

Buvusi teisėja M. Robles kol kas turės ir gynybos, ir užsienio reikalų ministro portfelius.

Anksčiau šį mėnesį socialistai ir „Podemos“ iš principo susitarė formuoti koalicinę vyriausybę.