„Vienas didžiausių mano įžvelgiamų pavojų... – kad visi Europoje turi savą politiką Kinijos atžvilgiu ir kad mes galų gale siunčiame visiškai skirtingus signalus“, – pabrėžė A. Merkel, sakydama kalbą Vokietijos įstatymų leidėjams.

„Tai nebūtų pragaištinga Kinijai – tai būtų pragaištinga mums“, – pridūrė ji.

Kanclerė paragino Europos Sąjungą patvirtinti bendrą naujos kartos 5G mobiliųjų tinklų plėtros strategiją, kilus susirūpinimui, kad Kinijos telekomunikacijų milžine „Huawei“ Pekinas gali naudotis kaip savo šnipinėjimo įrankiu.

Berlynas kol kas nepasidavė JAV spaudimui pašalinti „Huawei“ iš pasiūlymų kurti Vokietijoje 5G tinklą teikimo proceso ir pareiškė, kad nustatys griežtas saugumo sąlygas.

Tačiau kritikai kaltina Vokietiją mėginant nuraminti Kiniją, kuri yra didžiausia jos prekybos partnerė, taip pat teikiant pirmenybę ekonomikos, o ne saugumo interesams.

„Neabejotina, kad mums reikalingi aukšti 5G tinklų saugumo standartai“, – sakė A. Merkel.

„Tačiau turime tai aptarti ir su kitomis Europos šalimis“ bei pamėginti rasti „Europos lygio sprendimų“, nurodė ji.

ES šiuo metu turi centralizuotą agentūrą, atsakingą už vaistų patvirtinimą Bendrijos mastu, tad, remiantis šiuo pavyzdžiu, galėtų būti įsteigta „5G sertifikavimo“ ES agentūra, pažymėjo A. Merkel.

Pati „Huawei“ kategoriškai neigia kaltinimus šnipinėjimu.

Kalbėdama apie vėliausius įrodymus, kad Kinija netinkamai elgiasi su musulmonais uigūrais įkalinimo stovyklose Sindziange, kurias Pekinas vadina „perauklėjimo centrais“, vokiečių lyderė pareiškė, kad kritikuoti neseniai atskleistą piktnaudžiavimą yra teisinga.

Ji pakartojo raginimą įsileisti į tą regioną Jungtinių Tautų atstovų, taip pat išreiškė palaikymą ES pareigūnams, pasmerkusiems susidorojimo kampaniją.

Ilgametė Vokietijos kanclerė taip pat gyrė Honkongo gyventojus už „savo nuomonės reiškimą“ per sekmadienį įvykusius vietos valdžios rinkimus, kuriuos užtikrintai laimėjo prodemokratinio judėjimo kandidatai, suduodami skaudų smūgį Pekinui.

„Geras ženklas, kad rinkimai Honkonge įvyko labai taikiai“, nors kelis pastaruosius mėnesius šį Azijos finansų centrą krėtė dideli protestai, pažymėjo A. Merkel.