Bendrame pareiškime JAV nurodė, kad palankiai vertina Bulgarijos siekį tapti regioniniu gamtinių dujų centru. Bulgarija, kuri Šaltojo karo laikais buvo Maskvos artimiausia sąjungininkė, vėliau įstojo į NATO ir Europos Sąjungą, tačiau ji vis dar pasikliauna Rusija savo energetiniams poreikiams patenkinti.

Abu lyderiai pažadėjo bendradarbiauti didinant gamtinių dujų tiekimą iš skirtingų ir patikimų šaltinių, taip pat įvairinant Bulgarijos branduolinės energijos sektorių. D. Trumpo administracija ketina nusiųsti į šalį techninius ekspertus, kad šie su kolegomis bulgarais ieškotų būdų toliau bendradarbiauti vykdant energetikos projektus, įskaitant branduolines iniciatyvas.

D. Trumpo susitikimas su B. Borisovu yra naujausios iš šių metų derybų virtinės, kurias JAV prezidentas surengė su Vidurio Europos šalių lyderiais. Baltųjų rūmų vadovas jau buvo susitikęs su Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Austrijos ir Rumunijos lyderiais.

Vienas aukšto rango amerikiečių vyriausybės pareigūnas, informavęs žurnalistus apie vėliausią vizitą, teigė, kad Vašingtoną domina suskystintų gamtinių dujų eksportas į Bulgariją ir kitas regiono šalis. Pagal Baltųjų rūmų taisykles, pareigūnas kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Per abiejų lyderių susitikimą Ovaliniame kabinete D. Trumpas atkreipė dėmesį, jog Sofija neseniai įsigijo amerikietiškų naikintuvų F-16. Jis taip pat gyrė Bulgarijos sprendimą padidinti išlaidas gynybai ir bendradarbiauti su kitomis NATO sąjungininkėmis, kad iki 2024 metų būtų pasiekti užsibrėžti tikslai gynybos išlaidų srityje.

Prezidentas taip pat pareiškė, kad JAV remia Bulgarijos siekį prisijungti prie bevizio režimo programos. Ši iniciatyva leidžia iš anksto patvirtintiems keliautojams iš joje dalyvaujančių šalių be vizos lankytis JAV iki 90 dienų turistiniais ir verslo tikslais.